A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує

Про встановлення нових стандартів і критерій для молока, молочних напоїв

    Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що відповідно до повідомлення компетентного органу Японії від 21.03.2024 щодо нотифікації в системі COT № G/SPS/N/JPN/1247 від 30.11.2023 встановлено нові стандарти і критерії для молока, молочних напоїв, інших молочних продуктів, що зберігаються при кімнатній температурі (далі - вимоги).      Вищезгадані вимоги розміщено на офіційному вебпорталі Держпродспоживслужби (https://dpss.gov.ua) в розділі «Міжнародне співробітництво» - «Ветеринарія та безпечність» - «Вимоги країн світу». У разі зацікавленості в експорті вищезгаданої продукції, український експортер має підготувати необхідний пакет документів, відповідно до вищезгаданих вимог та заздалегідь надіслати його через свого імпортера в Японії до Карантинної служби Японії, з метою підтвердження його прийнятності. Разом з тим, звертаємо увагу, що вантаж із молоком, молочними напоями, іншими молочними продуктами, що зберігаються при кімнатній температурі, повинен супроводжуватись ветеринарним сертифікатом для сирого молока та молочних продуктів від парнокопитних тварин, які експортуються з України до Японії, а також пакетом документів, схваленим Карантинною службою Японії.

08:14:16 23.04.2024

Підтримка фермерських господарств

      Постановою Кабінету Міністрів України від 15 березня 2024 року №300, були внесені зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції, затвердженого постановою Кабінетів Міністрів України 16 серпня 2022р. № 918 (далі - Порядок).

11:47:58 16.04.2024

Профілактика отруєнь пестицидами

В сучасних умовах життя неможливо уявити вирощування овочів, фруктів та інших сільськогосподарських рослин без застосування хімічних засобів захисту рослин-пестицидів. Весною на городніх та дачних ділянках починаються сільськогосподарські роботи (наприклад обробка дерев та кущів пестицидами). Хімічний метод захисту рослин простий, доступний, надійний та ефективний. Однак, при його невмілому застосуванні, можна завдати значної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров'ю людини.

11:46:06 16.04.2024

Щодо дотримання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

   Вознесенське районне управління Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що згідно зі статтею 23 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та постанови Кабінету Міністрів України № 930 від 11.11.2015 «Про затвердження Порядку видачі експлуатаційного дозволу, форми експлуатаційного дозволу та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», із змінами, оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження, повинні отримати експлуатаційний дозвіл, який видається територіальним органом компетентного органу на кожну окрему потужність до початку її експлуатації. Згідно з пунктом 22 частини першої статті 1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» визначено, експлуатаційний дозвіл - документ дозвільного характеру, що видається територіальним органом компетентного органу операторові ринку за результатами інспектування його потужності та посвідчує право оператора ринку здійснювати визначену цим Законом діяльність з виробництва та/або зберігання харчових продуктів тваринного походження. Експлуатаційний дозвіл видається на потужності, що розташовані за однією адресою (з деталізацією на рівні виробничої лінії та/або харчових продуктів залежно від виду діяльності оператора ринку) і визначені оператором ринку. Заяви, для отримання експлуатаційного дозволу, подаються до Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області через Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) (розпорядження КМУ від 16.05.2014р. №523-р, із змінами та п.8, ст.12 Закону України «Про адміністративні послуги», із змінами). Не пізніше 15 календарних днів з дня отримання територіальним органом компетентного органу заяви про видачу експлуатаційного дозволу здійснюється інспектування потужності, за результатами якого визначається її відповідність вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Рішення про видачу експлуатаційного дозволу приймається не пізніше 30 календарних днів з дня отримання територіальним органом компетентного органу відповідної заяви від оператора ринку, але не пізніше трьох робочих днів з дня завершення інспектування. За видачу експлуатаційного дозволу справляється плата (адміністративний збір), що зараховується до державного бюджету та становить 0,17 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому подано заяву про видачу експлуатаційного дозволу. Згідно п.4, ч.1, ст.37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», зі змінами, забороняється обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, щодо яких не отримано експлуатаційного дозволу, передбаченого цим Законом, або дія якого тимчасово припинена. Юридичні особи і фізичні особи – підприємці несуть відповідальність за виробництво, зберігання харчових продуктів або кормів без отримання експлуатаційного дозволу на відповідну потужність, якщо обов’язковість його отримання встановлена законом, тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат (п.3, ч.1, ст.65 ЗУ №2042-VIII від 18.05.2017), із змінами.

10:17:16 05.04.2024

Як запобігти виникненню кишкових захворювань внаслідок вживання питної води

     На території Миколаївської області, внаслідок збройної агресії російської федерації проти  України, в тому числі  після підриву греблі Каховської ГЕС відбувається  забруднення поверхневих  вод та підземних водоносних горизонтів, які використовуються як джерела  питного водопостачання різними хімічними та бактеріологічними чинниками: залишки військової техніки, розірваних снарядів, загиблі тварини, тощо. Забруднена питна вода може призвести як до хімічних отруєнь так і бути  джерелом  виникнення багатьох кишкових інфекційних захворювань: вірусного гепатиту А, холери, дизентерії, та інших гострих  кишкових інфекцій  тощо.

13:49:43 11.03.2024

ДО ВІДОМА СІЛЬГОСПТОВАРОВИРОБНИКІВ

За результатами проведеного фітосанітарного моніторингу встановлено, що відсоток заселених площ посівів озимих зернових культур мишоподібними гризунами становить від 0,5-5 % до 30%  обстежених площ, в середньому по області обліковується від поодиноких до 0,5-2 колоній на гектар.

13:48:14 11.03.2024

Щодо протидії поширення неякісних препаратів

     Вознесенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на виконання пункту 2.1 Меморандуму про партнерство та співпрацю між Державною службою з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 14.10.2022 з метою інформування та протидії поширенню неякісних препаратів, у тому числі ветеринарних препаратів, дієтичних добавок, харчових продуктів для спеціальних медичних цілей контролю ваги, які мають невідповідну якість, надає копію повідомлення від Держлікслужби в рамках міжнародної взаємодії та обміну інформацією:

07:49:27 05.03.2024

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ -ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я Частина третя : «Санітарні вимоги до організації харчування»

     Організація харчування у закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку здійснюється з дотриманням норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Приготування готових страв здійснюється з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

11:24:09 28.02.2024

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ -ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я Частина друга: «Як організувати раціональне харчування в закладах освіти»

Кожен заклад освіти має свої певні особливості: набір виробничих приміщень харчоблоку, технологічне обладнання, режим роботи закладу, кількість учнів, кадри тощо. Тому харчування слід організовувати, зважаючи на них.

11:23:32 28.02.2024

РАЦІОНАЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ -ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я Частина перша: «Поняття про раціональне харчування»

         Їжа – це “пальне”, без якого організм не може функціонувати, вона дає нам енергію, котра забезпечує нормальну роботу організму, будування й оновлення всіх його структур. Треба усвідомлювати, що надлишок енергії так само небезпечний, як і її нестача.

11:21:17 28.02.2024

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь