Ящур  -  інфекційна  висококонтагіозна хвороба переважно сільськогосподарських та диких  парнокопитних  тварин

Дата: 10.04.2025 08:53
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

Ящур  -  інфекційна  висококонтагіозна хвороба переважно
сільськогосподарських та диких  парнокопитних  тварин,  що  завдає
значних   економічних   збитків.  Збудник  відноситься  до  родини
пікорнавірусів,  відзначається значною антигенною  варіабельністю.
Відомо сім типів вірусу: О, А, С, САТ-1, САТ-2, САТ-3 і Азія-1.
     Тварини, які перехворіли на ящур одного типу, можуть повторно
захворіти у разі інфікування вірусом іншого типу.
     1.2. Характерними клінічними ознаками хвороби  є:  слинотеча,
наявність  афт  та ерозій на слизовій оболонці ротової порожнини й
язика,  на  шкірі  вінчика  та   міжратицевої   щілини,   носового
дзеркальця,  вимені,  підвищення температури тіла,  кульгавість та
зниження апетиту. Можливе повторне захворювання тварин з нечіткими
клінічними   ознаками.  У  новонародженого  молодняку  ящур  іноді
проходить у надгострій формі з загибеллю,  без утворення  афт.  На
ящур може хворіти й людина.
     1.3. Джерелом збудника інфекції є хворі на  ящур  тварини,  а
також  ті,  які  перебувають в інкубаційному (прихованому) періоді
хвороби,  що в основному триває від 1 до 7 діб,  а інколи й до  21
доби.  Такі  тварини  виділяють  вірус  у  навколишнє середовище з
вмістом  афт,  молоком,  слиною,  носовим  слизом,  повітрям,   що
видихається, сечею, фекаліями, спермою та іншими виділеннями.
     Тварини, які перехворіли на ящур,  щеплені  проти  ящуру  або
утримувались  разом  із хворими впродовж тривалого часу (до року),
можуть  бути  вірусоносіями  та  потенційним   джерелом   збудника
інфекції.
     Об'єктом ризику є підприємства з виробництва імунобіологічних
препаратів, що працюють з вірусом ящуру.
     1.4. Факторами  передачі  збудника  ящуру   є   незнешкоджені
продукти,   сировина   та   готові   харчові  продукти  тваринного
походження (далі - продукція), що отримані від інфікованих тварин,
а також забруднені їх виділеннями корми, вода, підстилка, предмети
догляду,  одяг і взуття людей,  транспортні засоби,  на яких вірус
здатний довго зберігатися.
     Контаміновані вірусом ящуру дрібні часточки  кормів,  грунту,
підстилки,  крапельки  слини,  слизу  та  матеріал  із  афт можуть
переноситись вітром на відстань кількох кілометрів.
     Сприятливими умовами  для  збереження  вірусу в навколишньому
середовищі є низька температура,  підвищена вологість і нейтральне
середовище інфікованих об'єктів.
     1.5. Діагноз  на  ящур  ставлять  на  підставі  епізоотичних,
клінічних,    патологоанатомічних   показників   та   обов'язкових
позитивних результатів лабораторних досліджень.
     

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних