A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

ДО ВІДОМА СІЛЬГОСПТОВАРОВИРОБНИКІВ

Дата: 11.03.2024 13:48
Кількість переглядів: 48

За результатами проведеного фітосанітарного моніторингу встановлено, що відсоток заселених площ посівів озимих зернових культур мишоподібними гризунами становить від 0,5-5 % до 30%  обстежених площ, в середньому по області обліковується від поодиноких до 0,5-2 колоній на гектар.

В найтепліші часи доби (12-14 год) на посівах озимої пшениці відмічався літ злакових мух 3-8 екз./10 помахів сачка, на посівах ячменю 4 екз./ 10 п. с. В наслідок сприятливих агрокліматичних умов, на добре розвинутих рослинах озимих культур, активізувалися збудники хвороб, такі як септоріоз, гельмінтоспоріозні плямистості. Ураженість зазначеними хворобами відмічено на 10-20% обстежених площ та 4-12 % рослин.

На посівах озимого ріпаку спостерігається крайове заселення посівів мишоподібними гризунами, за середньої чисельності 1 колонія на гектар в якій налічується від 4 до 8 жилих нір. Вдмічено ураженість від 2 до 5% рослин переноспорозом та альернаріозом. На посівах ріпаку в найтепліші дні звітного періоду відмічено вихідстебловогоприхованохоботника.

  Прогноз розвитку шкідливих організмів

В першій декаді березняза сприятливих погодних умовта середньодобової температури повітря +7+10˚С триватиме живлення личинок хлібного туруна та пошкодження рослин, особливо посіяних по стерньових попередниках. 

За умов теплої погоди та відсутності заморозків очікується літ злакових мух (весняна генерація). Найбільша небезпека становить для слабо розкущених і зріджених посівів.

За теплої погоди, значних опадів, відносної вологості повітря на рівні 60-100% на загущених, добре розкущених посівах озимої пшениці та ячменю залишається загроза ураження рослин кореневими гнилями, борошнистою росою, септоріозом та гельмінтоспоріозами.

За умови теплої походи (при температурі повітря понад +5 + 6 °С, очікується подальший, масовий вихід з місць зимівлі імаго прихованохоботників (стеблового капустяного та великого ріпакового).

При встановленні температури повітря +10˚С очікується заселення та пошкодження рослин озимого ріпаку хрестоцвітими  блішками, капустяними попелицями. Враховуючи зимовий запас збудників хвороб озимого ріпаку, слід очікувати розповсюдження фомозу, альтернаріозу, пероноспорозу.

 При проведенні захисних обробок використовуються пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування. Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

До роботи із пестицидами та агрохімікатами допускаються особи, які за медичними показниками не мають протипоказань та отримали дозвільні документи (допуск і посвідчення) на право робіт із отрутохімікатами. Для отримання дозвільних документів, прошу звертатися до спеціаліста управління фітосанітарної безпеки (ІІ поверх адмін. будівлі  Веселинівської селищної ради) та за тел. 0979165200   Антоніна Сигида.

Добрих вам врожаїв!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь