A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Як працює медична евакуація українців для лікування за кордоном?

Дата: 19.12.2023 08:07
Кількість переглядів: 57

Міністерство охорони здоров’я України нагадує, що вже понад півтора року здійснюється медична евакуація за кордон для постраждалих через війну українців, які потребують спеціалізованого лікування (MedEvac). Такий механізм діє у межах співпраці МОЗ та Єврокомісії. Евакуаційні рейси відбуваються щотижня. 

Нагадаємо, що евакуюють дорослих та дітей із важкими пораненнями, опіками та захворюваннями, які потребують спеціалізованої та невідкладної медичної допомоги.

Транспортування здійснюється за підтримки Єврокомісії. Пацієнти отримують  лікування за кордоном безоплатно в межах тимчасового захисту.

МОЗ України за сприяння медзакладів через систему екстреного реагування Єврокомісії оперативно інформують країни ЄС та Європейської економічної зони (ЄЕЗ) про потребу в евакуації громадян України. Країни ЄС та ЄЕЗ приймають запит МОЗ та надають пропозиції щодо евакуації громадян. 

Більш детально ознайомитися з алгоритмом медевакуації можна за посиланням

Звертаємо увагу, що за кордоном вид лікування визначають лікарі медзакладу, де пацієнт лікуватиметься. 

Рішення щодо тактики обстеження та подальшого лікування лікарі ухвалюють на основі протоколів, затверджених у відповідних країнах.

Після первинного огляду та/або обстеження лікарня ухвалює одне із таких рішень:

  • пацієнта приймають на стаціонарне лікування;
  • пацієнта переводять на лікування до іншого лікувального закладу для надання спеціалізованої медичної допомоги;
  • пацієнта скеровують в тимчасове житло (хостел, готель, апартаменти, шелтер чи прихисток для тимчасово переміщених осіб) для очікування проведення планових чи відстрочених втручань. Може бути запропоновано візити в клініку або призначено дату госпіталізації.

Також ще одним актуальним питанням залишається забезпечення тимчасовим житлом пацієнтів за кордоном. 

Якщо пацієнта не скеровано на стаціонарне лікування (його лікуватимуть амбулаторно, проводитимуть планові чи відтерміновані втручання), питання його проживання вирішує приймаюча країна в межах місцевих програм забезпечення тимчасово переміщених осіб з України.

У разі, якщо безоплатно надане житло не відповідає потребам та/або очікуванням пацієнта, він/вона може орендувати інше помешкання самостійно.

Організація харчування пацієнтів з України здійснюється по-різному: їдальні при шелтерах, кейтеринг від волонтерських організацій, готельне харчування тощо. Варто також зауважити, що організованого харчування може не бути.

Також звертаємо увагу, що до країни призначення безоплатно транспортують і особу, що супроводжує пацієнта. Така особа також має право отримати соціальне житло. 

Тривалість лікування та реабілітації залежить від багатьох факторів: стану здоровʼя, динаміки відновлення, прогресу лікування пацієнта тощо. 

Повернення в Україну після завершення лікування пацієнт здійснює самостійно у будь-який зручний спосіб. Однак, якщо самостійне повернення ускладнене з різних причин (медичні обмеження, фінансові обмеження тощо), необхідно звернутися до відповідального координатора від МОЗ України, з яким пацієнт комунікував на попередніх етапах евакуації.

Нагадаємо, що зараз є кілька маршрутів, за якими постраждалі громадяни можуть бути скеровані на лікування за кордон, зокрема:

  • через обласний департамент охорони здоров’я;
  • шляхом подання особистої заявки через сайт МОЗ у розділі «Громадянам»;
  • для військовослужбовців – шляхом подання на евакуацію за кордон через Командування Медичних сил Збройних сил України. Більше інформації можна отримати на сайті: https://navigator.pryncyp.com/stage-4

Загалом від початку війни вже було евакуйовано понад 4 100 постраждалих українців на лікування до спеціалізованих клінік Європи. 

 

(за матеріалами https://moz.gov.ua/ від 13.12.2023)

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь