Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Боротьба з гризунами – профілактика інфекційних захворювань

Дата: 06.10.2023 07:49
Кількість переглядів: 110

Восени, як правило, хатні миші, щурі та інші гризуни заповзають до осель. Вони завдають значних збитків у побуті, сільському господарстві та інших сферах діяльності людини,  та  є джерелом і переносниками багатьох небезпечних інфекційних захворювань, таких як лептоспіроз, сказ, лейшманіоз, зворотній тиф, геморагічна  лихоманка, рикетсіози, енцефаліти,  туляремія.

Особливо небезпечними у розповсюдженні інфекційних захворювань є щурі та миші, оскільки вони найбільше контактують з помешканнями людей, з предметами побуту, продуктами харчування.

Зараження відбувається через забруднені екскрементами харчові продукти, пошкоджену шкіру при проведенні  сільсько-господарських робіт. Можливе зараження при укусі щуром. Особливу небезпеку можуть становити водойми з застояною водою, болотисті місця, де мешкають пацюки і миші та забруднюють їх своїми виділеннями. Захворювання передається людині внаслідок контакту з такою водою через подряпини шкіри, тріщини, рани або через слизові оболонки.

З усіх  перелічених інфекцій, які  переносять  мишовидні  гризуни, найбільш поширеною є лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання, що протікає із високою гарячкою, інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем.

Збудники лептоспірозу стійкі до низьких температур, виживають у воді, чутливі до висушування, сонячного проміння, високої температури, кислот та препаратів хлору.

Щоб запобігти зараженню на лептоспіроз, купатися необхідно тільки у спеціально відведених, облаштованих туалетами водоймах, дотримуватися правил особистої гігієни, не вживати в їжу немиті овочі, фрукти та воду з відкритих водойм.

Вагоме значення мають профілактичні заходи, що полягають, у першу чергу, в постійному забезпеченні чистоти в помешканнях та навколишньої території. Бажано застосовувати усілякі технічні засоби з метою створення перешкод на шляху доступу гризунів до приміщень. Це, передусім, встановлення решіток на вентиляційні канали, люки, затрамбовування щілин,  та отворів тощо.       

Одним із найважливіших санітарних протиепізоотичних та протиепідемічних заходів боротьби з гризунами є їх своєчасне знищення, тобто проведення дератизаційних робіт. Дератизація – це комплекс санітарно-гігієнічних, інженерно-технічних та протиепідемічних заходів, які включають роботи з винищування та захисту від гризунів (у тому числі носіїв та розповсюджувачів інфекційних хвороб людини і тварин) у будівлях і спорудах населених пунктів, транспорті та у навколишньому середовищі.

Всі хвороби, що передаються щурами і мишами, дуже небезпечні для людського організму. Варто пам’ятати про те, що людина сама повинна опікуватися своїм здоров’ям. Слідкуйте, щоб у вас в будинку не заводилися гризуни — проводьте санітарні обробки приміщень.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь