Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

На території Веселинівської селищної ради накладено карантинний режим щодо американського білого метелика

Дата: 21.08.2023 11:36
Кількість переглядів: 76

   Спалахи розмноження цього шкідника спостерігаються у всіх регіонах країни.

   Американський білий метелик (наукова назва Hyphantria cunea Drury.) – карантинний шкідник, який пошкоджує 250 (за деякими даними понад 300) видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Особливо сильно ушкоджує шовковицю, клен, горіх, яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, тополю та ін.

   Hyphantria cunea визнаний небезпечним карантинним шкідником багатьма міжнародними та регіональними організаціями з карантину та захисту рослин..

   Завдяки своїй здатності до утворення спалахів розмноження Hyphantria cunea - це надзвичайно шкодочинний вид. Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною.

 

Опис комах

   Розмах крил метеликів 2,5-3,5 см. (самки крупніші за самців). Зазвичай забарвлення крил метеликів білосніжне, але іноді зустрічаються метелики з чорними або темно-коричневими плямами на крилах.   

   Гусениці від світло-салатового до коричнево-сірого кольору, опушені. На спинній частині є два ряди чорних бородавок і три ряди оранжево-жовтих бородавок з боків. Голова блискуча чорна (іноді коричнева). Інтенсивність опушення зростає по мірі зростання гусениці. Доросла гусениця завдовжки 25-40 мм.

Спосіб життя

   Майже відразу після відродження, гусениці починають живитись і будувати гніздо. Гусениці 1-2 віків утворюють гніздо з декількох листочків, які обплетені павутиною. В кінці 5-го віку гусениць гніздо може досягати розміру 1-1,5 м. Молоді гусениці (1-2 віків) тримаються разом всередині павутинних гнізд. Гусениці 3-4 віків тримаються окремими групами, але все ще в межах одного гнізда, яке на той час значно збільшується і продовжують виділяти павутину. При зрізуванні такого гнізда гусениці знаходяться в павутині і не випадають. На 5 віці гусениці живуть всередині гнізда, але павутину вже не продукують. Після цього гусениці 6-го віку знаходяться в гнізді все рідше, вони перелазять на найближчі листки, а гусениці 7-го віку розповзаються вже по всій кроні дерева і живуть поодиноко. Часто (при спалахах розмноження) гусениць старших віків можна побачити на стовбурах дерев, парканах та стінах будинків.

   Дорослі гусениці спускаються по стовбуру дерева на землю і розповзаються в пошуку місця для залялькування. Вони можуть розповзатись на 20-25 м і далі від кормового дерева

   Заляльковується шкідник в тріщинах під корою дерев, в сухому листі, рослинних рештках, тріщинах будівель, парканів, у ґрунті (на глибині 1,5-3 см).

Ознаки наявності шкідника

   Основна ознака пошкодження - наявність на деревах павутинних гнізд. Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гілці. У міру зростання гусені і недостачі їжі всередині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка чи частина її розміром 1-2 м.

 

Заходи щодо знищення та попередження розповсюдження шкідника

   Однак для вдалого знищення цього небезпечного шкідника громадянам необхідно не бути байдужими до стану навколишній насаджень і самостійно намагатись боротись з його розповсюдженням. Так необхідно регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в 1-й декаді червня та у 2-й декаді серпня, коли з'являються перші павутинні гнізда гусениць I і II поколінь. Особливо ретельно оглядають шовковицю і клен ясенелистий, що ростуть на території або по межах саду, де зазвичай оселяється цей шкідник.     

   Виявлені гнізда, а іноді і яйцекладки необхідно зрізувати і спалювати разом з гусеницями, а ушкоджені й прилеглі здорові дерева та чагарники в радіусі до 50 м обприскувати пестицидами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

   Препарати проти американського білого метелика слід використовувати з обережністю, тому що вони токсичні. Дуже важливо дотримуватись заходів безпеки та використовувати особисті засоби захисту.

Головний спеціаліст УФБ                                                            А. Сигида

Фото без опису Фото без опису Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь