Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Ботулізм. Профілактика ботулізму

Дата: 09.08.2023 09:45
Кількість переглядів: 191

Ботулізм - захворювання, яке викликається, продуктами, зараженими паличками ботулізму.

Збудник - анаероб широко поширений в природі, тривалий час може перебувати в ґрунті у вигляді спор. Потрапляє з ґрунту, з кишківника сільськогосподарських тварин, а також деяких прісноводних риб на різні харчові продукти - овочі, фрукти, зерно, м'ясо і т.д. Спори витримують кип'ятіння до 5 годин (при домашньому консервуванні продуктів спори не знищуються).

Без доступу кисню, наприклад, при консервуванні продуктів, бактерії ботулізму починають розмножуватися й виділяти токсин, який є найсильнішим бактеріальним отрутою. Він не руйнується кишковим соком, а деякі його типи (токсин типу Е) навіть посилює свою дію. Зазвичай токсин накопичується в таких продуктах, як консерви, солона риба, ковбаса, шинка, гриби, приготовлені з порушенням технології, особливо в домашніх умовах.

Симптоми.

Інкубаційний період триває від 2-3 годин до 1-2 днів. Початкові ознаки - загальна слабкість, незначна головний біль. Блювота і пронос бувають не завжди, частіше - завзяті запори, що не піддаються дії клізми і проносних.

При ботулізму уражується нервова система (порушення зору, ковтання, зміна голосу). Хворий бачить всі предмети, як би в тумані, з'являється роздвоєння в очах, зіниці розширені, причому один ширше іншого. Часто відзначається косоокість, птоз - опущення верхнього повіка одного з очей. Іноді спостерігається відсутність аккомодаціі - реакції зіниць на світло. Хворий відчуває сухість у роті, голосу нього слабкий, мова невиразна. Температура тіла нормальна або трохи підвищена (37,2-37,3 0С), свідомість збережено. Усі хворі підлягають негайній госпіталізації

Профілактика.

Суворий санітарний нагляд за харчової індустрією (вилов риби - її сушіння, копчення, консервування, забоєм худоби та переробкою м'яса).

Виконання санітарно-гігієнічних вимог обов'язково і при домашньому консервуванні. Пам'ятайте, що спори анаеробного мікробу ботулізму живуть у грунті, а розмножуються і виділяють отруту в умовах, коли немає кисню. Небезпеку представляють консервовані гриби, недостатньо очищені від землі, де можуть зберігатися спори, м'ясні та рибні консерви з бомбажних (здуття) консервних банок. Категорично заборонені продукти з ознаками їх недоброякісними: вони володіють запахом гострого сиру або прогорклої олії.

 

Вознесенське районне управління Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь