Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Що робити в разі небезпеки радіаційної аварії

Дата: 28.06.2023 18:49
Кількість переглядів: 873

   Російські військові продовжують створювати ризики в роботі Запорізької АЕС, вони зберігають посилену військову присутність на місці, зокрема розгорнули бронетранспортери в межах 60 метрів від реактора №5, повідомило 25 серпня Міноборони Великої Британії з посиланням на розвідку. Що робити в разі небезпеки радіаційного викиду й як захистити здоров’я — розповіла експертка Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров’я Марта Мельник.

Звідки дізнатись про радіаційну небезпеку?

   Слід уважно слухати органи влади: саме вони будуть сповіщати про ймовірні ризики та про факт виникнення аварії чи небезпеки для здоров’я. Важливо не квапитися, не вживати певних запобіжних заходів, поки не буде офіційного оповіщення. Такі сповіщення будуть транслюватися через ЗМІ, зокрема, по радіо. Саме в цих повідомленнях влада буде оголошувати алгоритм дій, відповідно до якого і варто діяти.

Що робити в першу чергу, якщо на АЕС станеться аварія?

   Якщо сталася аварія, яка підкріплюється викидом в повітря радіоактивних речовин, в тому числі й ізотопів радіоактивного йоду, потрібно здійснити прості заходи.

  1. Слухати сповіщення від влади, де озвучать й алгоритм подальших дій.
  2. Убезпечити домівки: закрити вікна, вентиляційні канали та старатись не виходити на свіже повітря. Протягом дня варто кілька разів проводити вологе прибирання, а мокрі ганчірки підкласти під вікна, аби не проходило повітря ззовні.
  3. Убезпечити продукти  харчування. Намагатися не вживати продуктів, наприклад, з городу. Їжу варто заховати в холодильник, бажано також обгорнути поліетиленовими пакетами.

Що слід робити тим, хто живе поблизу АЕС?

Перш за все треба знайти укриття та помитись, ретельно промити забруднені частини шкіри милом під проточною водою, якщо вони є. Потім треба переодягнутися в чистий одяг. А одяг, в якому ви прийшли з вулиці, заховати в поліетиленовий пакет. Бажано нічого з вулиці не заносити у дім або житлові приміщення.

Як дізнатися, чи треба евакуюватися і коли це робити?

   Якщо буде необхідність евакуації, про це також сповістять органи влади.

Як подбати про своє здоров’я?

   За словами Марти Мельник, якщо буде радіаційна небезпека для убезпечення щитовидної залози треба буде здійснити фармакологічну профілактику опромінення щитовидної залози та прийняти препарат калій йодид. Проте наголошую: це робиться лише за необхідності і лише після офіційного сповіщення. Приймати ці ліки з профілактичною метою небезпечно для здоров’я.

   Вона пояснює: коли ми приймаємо калій йодид, він здійснює блокування щитовидної залози, тобто вона не буде приймати та поглинати шкідливий йод, який буде надходити з навколишнього середовища. Таким чином, ми будемо запобігати внутрішньому опроміненню.

   Препарат можна придбати в аптечних мережах або отримати від органів влади у випадку, якщо буде така необхідність.

   Калій йодид приймається лише людьми до 40-ка років, це й діти, й вагітними, й породілля. Адже фізіологічна особливість щитовидної залози саме цієї вікової категорії людей полягає в тому, що вона швидко поглинає йод з навколишнього середовища, розповідає експертка МОЗ.

   Мельник зазначає, людям старше 40 років про радіоактивний йод не варто хвилюватися, особливо в них фізіологічна особливість щитовидної залози полягає в тому, що вона не поглинає йод з навколишнього середовища. Інших препаратів, окрім калію йодиду, приймати не варто.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь