Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Дата: 23.03.2023 11:30
Кількість переглядів: 921

Щорічно 24 березня в усьому світі проводиться День боротьби з туберкульозом. Саме цього дня в 1882-му році в Берліні доктор Роберт Кох оголосив про відкриття цієї страшної хвороби, яка до цих пір загрожує кожному з нас.

Туберкульоз - одне з найдавніших інфекційних захворювань. Це хронічне інфекційне захворювання характеризується утворенням в органах специфічних запальних змін. Туберкульоз вражає практично всі органи і системи організму. Але найбільш частою локалізацією туберкульозу є органи дихання.

Згідно зі звітом ВООЗ, Україна входить до п’ятірки країн з найвищим рівнем захворюваності на туберкульоз.

Основною причиною зростання захворюваності є зниження рівня життя населення, зростання алкоголізму, наркоманії, величезна армія безхарчинків, звільнені з виправних установ. Суттєву частку вносить і міграція населення, яка різко зросла за останні роки. Важливим чинником, що сприяє росту захворюваності, є скорочення охоплення населення профілактичними оглядами та зменшення частки хворих на туберкульоз, виявлених на ранніх стадіях.

Для боротьби з епідемією туберкульозу, ще в 1993 році ВООЗ офіційно рекомендувала стратегію DOTS, яка полягає в строгому контрольованому лікуванні короткими безперервно курсами хіміотерапії при виявленні МБТ через обстеження мокротиння. При використанні стратегії DOTS в різних країнах світу відсоток вилікування туберкульозу сягає 85%.

Флюорографічне обстеження залишається основним методом виявлення туберкульозу, а у дітей - це туберкулінодіагностика (проба Манту). Також потрібно знати, що основною профілактичним заходом в боротьбі з туберкульозом на сьогоднішній день є вакцина БЦЖ (BCG).

У зв'язку з цим Веселинівською селищною радою прийнято рішення щодо забезпечення функціонування у 2023 році в КНП «Веселинівський ЦПМСД» (вул. Одеська, 84-к, смт Веселинове) кабінету контрольованого лікування хворих на туберкульоз. Передбачено за кошти бюджету селищної ради фінансування видатків на оплату праці (з нарахуванням) сестрі медичній кабінету контрольованого лікування хворих на туберкульоз та на придбання харчових наборів для хворих.

         Тільки разом ми можемо зупинити поширення туберкульозу, тому що профілактика дуже доступна - потрібно пройти щорічно флюорографічне обстеження та своєчасно звернутися до лікаря при наявності симптомів. Не завадить також побутова щоденна профілактика: здоровий спосіб життя, підвищення імунітету, особиста гігієна, провітрювання приміщень, термічна обробка молока та м'ясних продуктів.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь