Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

СИГНАЛІЗАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ про розвиток і поширення шкідливих організмів та заходи захисту сільськогосподарських та інших угідь в Миколаївській області від 15.03.2023 року

Дата: 15.03.2023 12:21
Кількість переглядів: 1003

На посівах озимого ріпаку розпочалося заселення прихованохоботниками (капустяний стебловий, великий ріпаковий).

Прогнозований період активного заселення та пошкодження посівів – ІІІ декада березня – І декада квітня.

 ДОВІДКОВО:

 капустяний стебловий прихованохоботник (Ceuthorrhynchusquadridens) – жук довжиною 2,4-3,2 мм, чорного кольору. Жуки живляться частіше всього тканинами черешків і товстими жилками, розташованими на нижній стороні листової пластини.Пошкодженні шкідником рослини відрізняються раннім дозріванням і наявністю недорозвинених і дрібних насіння. Всихання пошкоджених стебел призводить до зламу рослини в районі кореневої шийки і передчасного опадання насіння.Часто спостерігається загнивання рослин, пов’язане з потраплянням хвороботворних мікроорганізмів.

Великий ріпаковий прихованохоботник(Ceutorhynchusnapi) - жуки зимують у грунті на полі після ріпаку.За температури повітря вище +6°С жуки починають з’являтись з місць зимівлі, масово вилітають за температури +9-12°С.

Рано навесні, самки великого ріпакового прихованохоботника відкладають яйця у верхівки молодих пагонів ріпаку (нижче на 1см верхівки пагона). У місцях проколів на стеблі видно темні плями.  Найбільшої шкоди рослина зазнає у випадку відкладання яєць у фазі від початку росту пагона до 30 см його висоти. Можуть пошкоджувати також кореневу шийку.

Економічний поріг шкодочинності - 2-3 екз./м².

Проведеним фітосанітарним моніторингом встановлено, що на посівах озимих зернових культур спостерігається відновлення живлення личинок хлібного туруна (жужелиці).

Період інтенсивного живлення шкідника очікується з ІІІ декади березня по І декаду квітня

Личинки туруна живляться наземною частиною рослини. Вони об’їдають листочки, при цьому пошкоджені рослини набувають характерного змочаленого вигляду. В осередках високої чисельності шкідника рослини гинуть, а на посівах утворюються характерні плями у вигляді прогалин.

Першочерговим заходом для попередження пошкодження посівів туруном є проведення обстежень, зокрема на посівах по стерньових попередниках та в осінніх осередках шкідника.

Економічний поріг шкодочинності (ЕПШ) для туруна складає 2-3 екз./м².

ЗАХОДИ ЗАХИСТУ

Для недопущення пошкодження посівів озимих зернових та  озимого ріпаку, рекомендовано встановити постійний моніторинг за посівами та за необхідності вчасно організувати проведення захисних заходів.

Захисні обробки проводять інсектицидами згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні». Обробки слід проводити при встановленні оптимального температурного режиму для застосування препаратів. Працівники , які працюють із отрутохімікатами ,мають мати дозвільні документи (допуска і посвідчення) на право робіт із пестицидами та агрохімікатами .

         Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами  ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь