A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Прогноз розвитку та заходи боротьби із мишовидними гризунами

Дата: 10.03.2023 11:55
Кількість переглядів: 697

  Мишоподібні гризуни Ряд Гризуни, Rodenti. Мишоподібні гризуни є одним із найбільш шкідливих видів шкідників, які щорічно завдають значної шкоди сільському господарству. Серед видового складу гризунів на території області переважають звичайна (Microtus arvalis) і гуртова полівки (Microtus socialis), родина хом’якоподібні Cricetidae, та курганчикова миша (Mus spicilegus), родина мишині Muridae

 В зимовий період 2022 року активного розвитку популяції гризунів не спостерігалося. Шкідники обліковувалися на 29-39% обстежених площ посівів озимої пшениці та ячменю за чисельності 0,5-4 колонії на гектар. На озимому ріпаку мишоподібні гризуни заселяли 42-55% площ за середньої чисельності 1,5-4 колонії на гектар. У багаторічних травах гризуни розвивалися на 43-60% площ за чисельності 1-4 колонії на гектар.

Наявність ранніх сходів озимого ріпаку, а пізніше і озимої пшениці обумовили активне їх заселення гризунами. Дані масових обстежень показали суттєве зростання рівня заселеності сільськогосподарських угідь та чисельності гризунів в порівнянні з 2021 роком .Загалом в 2022 році господарствами області проти мишоподібних гризунів було оброблено понад 60,0 тис. га посівів.

Популяція мишоподібних гризунів на початку 2023 року перебуває у відносно активному стані. Враховуючи біологічні особливості шкідників, а саме здатність до швидкого розмноження, за збереження сприятливих погодних умов може відбутися подальше наростання чисельності гризунів, в першу чергу в наявних осередках поширення.

 Активніше розвиватимуться шкідники в літній період за помірно теплої та вологої погоди. Розвиток гризунів в осінньо-зимовий період 2023 року залежатиме від загального стану популяції шкідників, наявності кормової бази та сприятливих умов для їх розмноження.

Фактори які впливають на розвиток мишоподібних гризунів :

Періоди

Зростання чисельнолсті

Зниження чисельності

літній

Помірний температурний режим, наявність вологи. Розтягнутий період збирання врожаю, втрати врожаю, пізнє підняття зябу

Підвищений температурний режим. Відсутність опадів, особливо в серпні. Проведення збирання врожаю в стислі терміни та з мінімальними втратами

осінній

Вологий серпень, тепла та суха затяжна осінь. Ранні строки посіву озимих культур та ранній розвиток посівів

Відсутність опадів у серпні, пізні та слабкорозвинуті сходи. Наявність періодичних сильних опадів, з різкими коливаннями температури

зимовий

Тривалий період без снігового покриву у листопаді-грудні, високий стабільний сніговий покрив взимку

Ожеледиці, відлиги, які супроводжуються швидким сходом снігового покриву

 

Заходи боротьби з мишоподібними гризунами

 Зниження шкодочинності мишоподібних гризунів досягається створенням несприятливих умов для їх життєдіяльності в агроценозах. З цієї точки зору в першу чергу потрібно передбачити науково обгрунтоване розміщення культур в сівозміні, віддалення озимих зернових від посівів багаторічних трав і пасовищ, збережені чорного пару. Також важливою умовою підтримання низької чисельності гризунів є проведення агротехнічних і господарських заходів, перешкоджаючих заселенню гризунами посівів. Недопущення втрат при збиранні врожаю, вчасно проведений обробіток грунту значно обмежують час перебування гризунів на зібраній площі. Особливо ефективною є глибока оранка, під час якої знищуються нори, гнізда, запаси шкідників. Поверхневий обробіток в цьому плані менш дієвий. Проводити ці роботи потрібно якісно, не допускаючи огріхів, так як саме в таких місцях проходе скупчення шкідників.

Згідно з Переліком пестицидів і агрохімікатів, в Україні зареєстровані та дозволені до використання:

 - хімічні препарати з діючою речовиною – бродіфакум (0,0005, 0,005, 0,05, 0,25%), бромадіолон, флокумафен, ізопропілфенацин. Всі відносяться до антикоагулянтів крові. Вплив на організм гризунів проявляється порушенням процесів згортання крові. Загибель гризунів при застосуванні препаратів зазвичай відбувається в продовж 3-10 днів. Обробки по мірі необхідності рекомендовано повторювати через 5-7 днів;

 - біологічні препарати на основі бактерії salmonella enteritidis var. Issatschenko. Препарати викликають зараження гризунів мишиним тифом. Біологічний родентицид починає діяти вже через 20-35 хвилин після потрапляння в шлунок гризунів. Перезараження тифом мишей призводить до повної загибелі колонії. Дія препарату може відбуватися в широких температурних межах від -25°С до +35°С, найбільша ефективність досягається при температурі повітря до + 10°С. Загибель гризунів зазвичай настає через 6-14 днів. днів.

 

Перелік дозволених до використання препаратів

Назва препарату

 Назва діючої речовини

Норми витрати препарату

Спосіб,час обробіток.обмеження

Антимиша

 бродіфакум, 0,005%

2-3 пакетики (10 г) на

 Принади закладають у нори в з наступним затоптуванням

Бактеронцид гель, рідина гелеподібної  форми

форми salmonella enteritidis var. issatschenko

1 л препарату на 10 кг принади

 Для виготовлення принад

Біопрепарат родентицидної дії Родента БІО (бактороденцид вологий зерновий-супер), зернова принада

 salmonella enteritidis var. issatschenko 1,0-2,0

issatschenko 1,0-2,0 кг/га

Шляхом розкладання принади на спеціальні підложки поблизу нір гризунів і з наступним засипанням

Бродівіт, р. бродіфакум, 0,25%

бродіфакум, 0,25%

Виготовлення принади з вмістом діючої речовини 0,005%

Централізоване виготовлення принади підприємствами, які спеціалізуються на виготовленні такої продукції Б

Бромакем, ПР

бромаділіон, 0,05 г/кг

20-30 гр/5 м² або 2-4 брикети на купі

Розкладання принад у Розкладання принад у місцях локалізації гризунів

Капкан-принада № 1, з.с.

 бродіфакум, 0,0005%)

Зернова суміш (або парафіновані брикети 1,5-2,5 кг, 15 г в нору (1- 2 брикети)

Принади розкладають в нору з послідуючим її засипанням

Шторм, 0,005% воск.брикети

флокумафен, 0,005%

1 брикет /нора

нора Принади розкладають у нору з подальшим її загортанням

Родент.прин."Смерть гризунам"

бромаділіон, 0,005 %

10-80 г/м²  для складських приміщень

Принади розміщують у місцях локалізації гризунів Шторм, 0,005%

Рат Кіллер Супер,

ГП бромаділіон, 0,005 г/кг

 5-10 кг/га

Розкладання принад на спеціальні підложки поблизу нір на шляху пересування гризунів з послідуючим засипанням

Принада для знищ.гриз. Багіра

бродіфакум, 0,005%

1,5-2,5 кг/га

 За необхідності повторне застосування проводять через 5-7 діб

 

При проведенні захисних обробок використовуються пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування. Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Згідно Закону України «Про пестициди і агрохімікати», особам діяльність яких пов*язана із                                                                                                                                                                                                                     транспортуванням,застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами необхідно мати при виконанні даних робіт допуск (посвідчення) на право виконання даних робіт та посвідчення про проходження навчання по техніці безпеки при роботі з отрутохімікатами. Така вимога поширюється на всі галузі виробництва  та всі  форми власності , де застосовуються пестициди і агрохімікати.  До виконання робіт з пестицидами та агрохімікатами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки,жінки ,що годують дітей,особи,які мають протипоказання за станом здоров*я. Підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки(навчання) з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і  агрохімікатами та медична книжка з висновком  медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров*я. Організатори робіт з пестицидами та агрохімікатами, в обов*язковому порядку мають забезпечити працівників засобами гігієни та індивідуального захисту органів дихання,очей, рук (халати, спецодяг, распіратори,протигази,рукавиці,гумові чоботи ,тощо).

За довідками по отриманню допусків і посвідчень на право роботи із отрутохімікатами  прошу звертатися до управління фітосанітарної безпеки (ІІ поверх будівлі  Веселинівської  селищної ради).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь