Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських культур у господарствах Миколаївської області на липень 2022 року

Дата: 06.07.2022 11:27
Кількість переглядів: 809

Фітосанітарний стан сільськогосподарських культур в липні визначатимуть насамперед погодні умови та вчасність проведення захисних заходів. На просапних культурах посиленої уваги вимагатиме стебловий метелики, листогризучі совки, осередково лучний метелик, на виноградниках – хвороби і кліщі, на овочевих культурах – комплекс шкідливих організмів.   

 

ЗЕРНОВІ, ЗЕРНОБОБОВІ КУЛЬТУРИ ТА БАГАТОРІЧНІ ТРАВИ

На незібраних посівах озимих і ярих зернових культур завершуватиме живлення клоп шкідлива черепашка, також продовжуватимуть шкодити хлібні жуки та імаго хлібного туруна (жужелиця).

         В посівах кукурудзи розвиватимуться і шкодитимутьпопелиці, цикадки, літнє покоління злакових мух, стебловий метелик, бавовникова та інші види совок. Захист посівів досягатиметься проведенням агротехнічних, біологічних та хімічних заходів.

          У посівах багаторічних трав зберігатиметься шкодочинність довгоносиків(бульбочкові, листкові люцернові), насіннєїдів, клопів, попелиць, листогризучих совок. Під час стеблування-бутонізації через 7-10 днів після підкосу за наявності економічного порогу шкодочинності (далі – ЕПШ) комах-фітофагів багаторічні трави, передусім насіннєві посіви, рекомендовано обприскувати дозволеними до використання інсектицидами.

 

ТЕХНІЧНІ КУЛЬТУРИ

Протягом липня зростатиме заселеність посівів соняшнику попелицями, трипсами. Шкодитиме соняшникова шипоноска та соняшниковий вусач. Прогнозується наростання шкодо чинності совок, а з ІІІ декади липня соняшникової вогнівки.

За теплої з періодичними опадами погоди у посівах поширюватимуться також біла і сіра гнилі.

 

ОВОЧЕВІ КУЛЬТУРИ

Пасльоновим культурам завдаватимуть шкоду жуки і личинки колорадського жука літнього покоління.

Плоди томатів пошкоджуватимуть бавовникова, городня, помідорна совки (карадрина). Шкодочинність яких активізується при зростанні середньодобових температур.

Капусту у липні повсюдно пошкоджуватимуть гусениці біланів, молі, совок, зростатимуть поширення та чисельність попелиці, осередково баридів, клопів, прихованохоботників.

 Гарбузові та баштанні культури скрізь заселятимуться передусім баштанною попелицею, павутинним кліщем, іншими шкідниками. 

Хвороби картоплі, томатів (альтернаріоз, фітофтороз, інші), огірків (бактеріоз, пероноспороз, інші), цибулі (пероноспороз, інші). Оздоровлюють рослини від хвороб дозволеними до використання фунгіцидами.

 

ПЛОДОВІ ТА ВИНОГРАДНІ НАСАДЖЕННЯ

Протягом липня проходитиме літ метеликів ІІ покоління яблуневої плодожерки, активне відродження гусениць шкідника очікується з середини місяця. У насіннячкових насадженнях продовжуватиметься розвиток попелиць та кліщів. За підвищених температур, частих опадів і рос очікується наростання  розвитку парші яблуні та груші, борошнистої роси, плямистостей, клястероспоріозу, кокомікозу, моніліозу, кучерявості листків персика та інших хвороб. Плодові насадження захищають від комплексу шкідників і хвороб дозволеними до використання пестицидами не раніше втрати токсичності препаратів попереднього обприскування.

Виноградники заселятимуть та пошкоджуватимуть гронова листокрутка, кліщі. Часті дощі, роси, підвищена вологість повітря за високої температури сприятимуть подальшому ураженню виноградної лози мілдью та оїдіумом, які мали розвиток протягом червня.        

БАГАТОЇДНІ ШКІДНИКИ

В липні продовжуватиметься живлення саранових.

В осередках високої щільності гусениць совок (ЕПШ: у посівах просапних - 3-8 екз./м2) слід застосовувати дозволені інсектициди за регламентами існуючих технологій. Інсектициди доцільніше застосовувати в період виплодження гусениць та появи другого віку, а також  у вечірні години, коли гусениці харчується на рослинах..

         Пошкоджуватиме кукурудзу, сорго, інші злаки стебловий кукурудзяний метелик.

В липні відбуватиметься літ лучного метеликадругого покоління, в ІІ-ІІІ декадах місяця очікується відродження гусені. Хімічні обробки проводять за перевищення економічних порогів шкодочинності: соняшник – 8-10 екз./м2 у фазі 4-6 листків, 20 екз./м² – формування корзинок, цвітіння; овочеві культури 8-10 екз./м2; кукурудза –  15-20 екз./м2 (за умов прохолодного достатньо вологого вегетаційного періоду ЕПШ  у 1,2 рази вищі).

Прогнозується активізація розвитку та значне зростання чисельності популяції мишоподібних гризунів.

При проведенні захисних обробок використовуються пестициди згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні», з дотриманням регламентів їх застосування.

Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

 

 

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ

В МИКОЛАЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

УПРАВЛІННЯ ФІТОСАНІТАРНОЇ БЕЗПЕКИ

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь