A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Про почесне звання України «Мати-героїня»

Дата: 01.02.2022 13:59
Кількість переглядів: 2640

   Головне управління Національної соціальної сервісної служби в Миколаївській області доводить до Вашого відома, що відповідно до статті 10 Закону України «Про державні нагороди України» почесне звання «Мати-героїня» є державною нагородою і вищою формою відзначення громадян за визначні заслуги перед Україною.

   Таке звання присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

    При підборі кандидатури жінки особлива увага приділяється духовним та моральним якостям жінок, які представляються до нагородження, та їх дітей. При цьому береться до уваги відсутність у жінки та її дітей притягнень до кримінальної відповідальності, асоціальної поведінки, шкідливих звичок, чи користуються діти повагою серед громади за місцем проживання, чи працюють, навчаються.

   Присвоєння почесних звань провадиться Указами Президента України. Особі, удостоєній почесного звання «Мати-героїня» вручаються нагрудний знак та посвідчення встановленого зразка.

   Висунення кандидатур для присвоєння почесних звань здійснюється гласно за місцем роботи особи, яку представляють до нагородження, у трудових колективах установ, організацій, підприємств незалежно від типу, форми власності та господарювання.

   Якщо жінка не працює, висунення кандидатури проводить сільська (селищна), міська рада, через відповідну районну державну адміністрацію.

    Жінкам, яким Указом Президента України присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» виплачується одноразова винагорода у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.

   Слід зауважити, що законодавством не передбачено надання пільг жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня».

   Проте згідно із Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, встановлюється пенсія за особливі заслуги, у вигляді надбавки розміром від 35-40 відсотків до розміру пенсії, на яку особа має право.

   Також, на сім'ю жінки, яка має статус «Матері-героїні» поширюються пільги, передбачені багатодітним сім’ям, при цьому багатодітною вважається сім'я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей до 18 років у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми до 18 років та самостійно їх виховує.

   Інформаційна робота серед жителів громади щодо присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» проводиться з метою виявлення потенційних кандидатів на це звання.

  Із додатковими питаннями Ви можете звернутися до Головного управління Національної соціальної сервісної служби у Миколаївській області за телефоном (063) 338 94 48.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь