A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Веселинівці провели заходи до Дня Соборності України

Дата: 21.01.2022 13:11
Кількість переглядів: 1817

   У переддень Дня Соборності у центрі смт. Веселинове, біля пам’ятника Т.Г. Шевченка, відбувся урочистий мітинг та покладання квітів до погруддя одвічного борця за незалежну Україну. Участь у заході прийняли керівництво та працівники Веселинівської селищної ради, військові, учнівська молодь та небайдужі жителі селища.

   22 січня 1919 року в Києві було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Роком раніше, 22 січня 1918 року, Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки.

   У тексті Акту Соборності утверджувалось: «Однині на всіх землях України, розділених віками – Галичині, Буковині, Закарпатській Русі і Наддніпрянській Україні – буде одна, велика Україна. Мрії, для яких найкращі сини України жили і вмирали, стали дійсністю. Однині повіки буде одна, самостійна Українська Народна Республіка». Вже через кілька тижнів після проголошення Акту злуки, більшовики захопили Київ, пізніше поляки окупували Східну Галичину, а Чехо-Словаччина – Закарпаття. У боротьбі за незалежність у 1917-1921 роках в Україні загинуло людей більше, ніж у відстоюванні незалежності будь-якої іншої з новостворених держав. І хоч Незалежність протрималася тільки 3 роки, але з її загибеллю народилося щось значно сильніше. Настільки, що краще було б Москві українців не рухати…

   З вітальним словом до присутніх звернувся секретар Веселинівської селищної ради Олександр Мизгало. Він відзначив цінність спадку тих часів для сучасної України:  «Цей день є символом об’єднання України. Він  стверджує нерозривний зв’язок між усіма поколіннями борців за нашу волю і незалежність, демонструючи перед усім світом неподільність української землі і непохитність та монолітність української нації». Олександр Сергійович побажав присутнім миру, злагоди та глибокої віри у гідне майбутнє рідного  краю та України!

   Тоді імперія, на жаль, тимчасово перемогла. Вона десятиліттями випалювала залізом, топила в крові і виморювала голодом пам’ять про УНР і Центральну Раду, про Гетьманат та Директорію. Але сьогодні ми значно сильніші та досвідченіші, об’єднані. Ми загартовані століттям боротьби, спираємося на вагому міжнародну підтримку, боєздатні Збройні Сили, на віру людей в себе і свою національну європейську державу!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь