A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

До Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

Дата: 28.08.2021 16:13
Кількість переглядів: 2236

    Бої за Іловайськ та подальший відступ із так званого «Іловайського котла» — один з найтрагічніших та кривавих епізодів війни на сході України у другій половині серпня 2014 року.

   Характер боїв визначався стратегічним значенням Іловайська, який розташовується в 25 кілометрах на схід від Донецька. Перехід Іловайська під контроль Збройних Сил України дозволив би відрізати постачання зброї та бойовиків до Донецька та звільнення міста в перспективі.

   18 серпня 2014 року в ході запеклих боїв українські силовики, що значною частиною складалися з добровольчих батальйонів, увійшли в Іловайськ. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста, однак після заходу значних сил регулярних російських військ 23-24 серпня у тил українських військ з території Росії, іловайське угрупування опинилося в оточенні. В результаті домовленостей українським військам, що опинилися в блокаді, бойовики пообіцяли відкрити «гуманітарний коридор». Проте, під час виходу з міста українські військові, що рухалися організованими колонами, були розстріляні на марші.

   В Іловайському котлі, згідно з офіційними даними, Україна втратила 366 бійців. Ще 429 отримали поранення, а 300 потрапили у полон.

   На спомин тих трагічних подій 28-29 серпня в Україні відбувається низка траурних заходів. 

   Сьома річниця тяжких боїв на Сході України зібрала біля пам'ятного знаку загиблим землякам - учасникам АТО/ООС та Героям Небесної Сотні керівництво та працівників Веселинівської селищної ради, учасників АТО/ООС та громадськість.

   Під час церемонії вшанування до присутніх звернувся секретар селищної ради Олександр Мизгало: «В день Іловайської трагедії вся Україна об’єднується в шані і вдячності нашим співвітчизникам, які, відстоюючи свободу і незалежність країни, віддали свої життя в ім’я майбутніх поколінь, зберігши тим самим мирне життя на більшій території України. «Іловайський котел» у нашій історії залишиться як величезне горе, і водночас – приклад героїзму і самовіддачі людей, які гинули під шквалом вогню, і тих, які вижили. Навіки у пам’яті нащадків залишаться й інші військові операції в ході проведення антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил: оборона Донецького аеропорту, бої на Світлодарській дузі, за Авдіївку, Дебальцеве, 32-й блокпост та інші. Не забуваймо про подвиги наших Героїв, шануймо пам'ять українських синів, які віддали свої життя за єдину, незалежну Україну, за нас з вами, за мир на рідній землі. Вічна пам’ять загиблим, слава і честь живим захисникам України!"

   У Національний День Пам'яті захисників України, схилімо голови перед пам'яттю наших земляків, які загинули в період 2014-2019 року, захищаючи Україну і кожного з нас від російських нападників. У нашому серці навіки Артур Фігурський, Віктор Зілінський, Олег Дога, Ян Пуцулай, Віталій Токар, Микола Факас, Микола Бондаренко, Андрій Скирта, Сергій Заріцький, Віталій Сєргєєв, Микола Коханов.

   Присутні хвилиною мовчання вшанували всіх загиблих солдатів та поклали квіти до пам'ятного знаку.

   На території старостинських округів громади також були проведені поминальні заходи,  покладання квітів до могил та пам'ятних знаків загиблим воїнам, виставки та зустрічі у бібліотеках, відвідано могили наших загиблих земляків.

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису Фото без опису Фото без опису Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь