A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

ЗНИЩЕННЯ АМБРОЗІЇ

Дата: 27.08.2021 15:22
Кількість переглядів: 1731

Веселинівська селищна рада  звертається до мешканців Веселинівської територіальної громади, підприємств, установ, організацій, інших суб’єктів господарювання щодо обов’язкового косіння трави та не допущення заростання високою травою, бур’янами  та чагарниками власних та прилеглих територій. Зараз сезон активного росту амброзії. Амброзія полинолиста — однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста). 

Стебло і листя опушене. Розрізняють дві форми амброзії: сірувата з червонуватими стеблами і дуже опушеними суцвіттями та зелена, розсіяноопушена. Розмножується амброзія насінням, яке утворює в великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 40 років. Надмірно висушує і виснажує ґрунти, а при великому забур'яненні культурні рослини гинуть.

            Ця рослина дуже небезпечна також для здоров’я людини: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницею. Слід додати, від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми. Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, роза вітрів тощо. Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід – потрібно виявляти осередки поширення амброзії, знищувати рослини до початку цвітіння: скошувати, виривати, не даючи можливості цвісти та плодоносити, адже вона розмножується тільки насінням, а цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня.

Стаття 22 Закону України „Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту” зобов’язує утримувати земельні ділянки та території в належному санітарному стані не тільки органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, але й всіх громадян.

Відповідно до Правил благоустрою та утримання території населених пунктів Веселинівської селищної ради, затверджених рішенням селищної ради від 15.11.2018 № 2: «Керівники підприємств торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування зобов'язані забезпечити прибирання території, яка надана їм у користування в межах відведеної або закріпленої території, але в радіусі не менше 15 метрів від межі, регулярно виконувати роботу по знищенню карантинних рослин, бур’янів і своєчасному покосу трав на власних, закріплених та прилеглих територіях».

Методи боротьби з амброзією полинолистою:  Механічний метод – бажано застосовувати на територіях населених пунктів. На землях з високими і дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, стадіони, спортивні площадки, промислові території тощо), де виключене застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується шляхом виполювання, ручного видалення або скошування.


  Агротехнічний метод має ключове значення на сільгоспугіддях. Це дотримання чергування культур у сівозмінах, основний і передпосівний обробіток ґрунту, вчасний догляд за посівами. У населених пунктах – у вогнищах амброзії полинолистої – створення газонів із багаторічних трав.


  Багаторічні трави пригнічують чисельність, ріст та розвиток рослин амброзії полинолистої.
  Хімічний метод доцільно застосовувати в промислових зонах, на узбіччях доріг, на сільгоспугіддях. Він передбачає застосування гербіцидів відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Досягти високого результату при застосуванні хімічних препаратів можна у фазі до 2-4-х справжніх листочків амброзії. У більш пізніх фазах розвитку амброзії ефективність дії хімічних препаратів істотно знижується.

  На присадибних ділянках та клумбах найефективніше виривати рослини амброзії полинолистої. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Невеликі рослини, особливо після дощу, добре вириваються з корінням.

Хаотичне  скошування амброзії полинолистої в період її вегетації призводить до того, що рослина утворює бокові пагони в нижній частині головного пагону, які майже лежать на землі. Наступні скошування їх не зачеплять, утвориться насіння на цих гілках, яке засмітить ґрунт.
  Доведена ефективність пізнього скошування амброзії полинолистої безпосередньо перед початком її цвітіння, коли утворюються волотеподібні суцвіття, але вони ще не розкрились, що дозволить вирішити декілька проблем – утворення алергенного пилку та утворення насіння. Орієнтовні оптимальні терміни скошування – друга половина липня – початок серпня.
  Боротьба з амброзією – справа кожного
жителя громади. . Давайте всі разом знищувати амброзію. Адже виривання, скошування, виполювання амброзії збереже і фізичне здоров’я людей, і чистоту!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь