A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Пробаційні програми – новий інструмент роботи із засудженими

Дата: 26.08.2021 11:01
Кількість переглядів: 1718

     Одним із напрямків пробації є виконання заходів передбачених пробаційною програмою.

Пробаційні програми є новим, проте дієвим інструментом у роботі з особами, засудженими до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, який дозволяє отримати перевагу щодо подолання шкідливих звичок, зміни прокримінального мислення, формування безпечного суспільства, зниження злочинності та попередження повторних злочинів.

     Пробаційні програми – це спеціальні програми соціально-психологічного психо-корекційного спрямування, які зобов’язує пройти суд для того, щоб людина змінила свою поведінку, своє відношення до оточуючих, свій внутрішній світ.

    Спільною метою пробаційних програм є досягнення позитивних змін у поведінці суб’єкта пробації. Водночас кожна із затверджених програм містить свою специфічну мету.

Відповідними наказами Міністерства юстиції України затверджено перелік пробаційних програм для повнолітніх і для неповнолітніх суб’єктів пробації:

  • «ЗМІНА ПРОКРИМІНАЛЬНОГО МИСЛЕННЯ»;
  • «ПОПЕРЕДЖЕННЯ ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН»;
  • «ПОДОЛАННЯ АГРЕСИВНОЇ ПОВЕДІНКИ»;
  • «ФОРМУВАННЯ ЖИТТЄВИХ НАВИЧОК».

Програми враховують вікові та психологічні особливості суб’єктів пробації, а тому різняться кількістю  і тривалістю занять, змістом вправ та завдань. Залежно від виду програми кількість занять може становити від 10 до 13, не рідше 1 разу на тиждень в групі або індивідуально.

Для координації заходів, передбачених пробаційною програмою, в уповноваженому органі пробації призначається куратор – працівник, який пройшов спеціальне навчання. Куратор проводить заняття особисто. Разом з засудженим куратор складає графік відвідувань занять. Пропуск занять без поважних причин вважається порушенням порядку проходження програми і може призвести до скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням.

     Обов'язок проходження пробаційної програми покладає на суб'єкта пробації суд.

     Обов'язок має бути виконано до завершення терміну перебування засудженого на пробації.

Заходи із виконання пробаційної програми  відображені у відповідному графіку та  узгоджуються із заходами індивідуального плану роботи із засудженим.

     Програма спрямована на зміну поведінки особистості через усвідомлення нею проблеми, збільшення її вмотивованості до змін, розвиток обізнаності та відповідних навичок. Пробаційна програма може змінити життя засудженого на краще, якщо він не лише відвідує всі заняття, передбачені графіком, а й виявлятиме власне бажання змінитися. 

     З 2019 року по теперішній час Вознесенським (Веселинівським) районним сектором № 1 отримано 35 вироків суду, якими на засуджених покладено обовязок виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою. З них двадцять три особи виконали цей обовязок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь