A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Профілактика харчових отруєнь та кишкових інфекцій

Дата: 06.08.2021 13:15
Кількість переглядів: 922

   Основними причинами таких спалахів є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму тощо.

   Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступні заходи профілактики:

- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін.

- не купуйте харчі на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції. 

- Утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском. 

- Готувати продукти із запасом зараз не варто. Навпаки, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин. 

- Якщо ви збираєтеся в дорогу, то не беріть із собою продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

- Намагайтеся не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом. 

- Також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). 

Для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану. 

- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов'язково мийте руки після відвідування туалетів.

 

   У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново зверніться до найближчої лікувальної установи.

- При відпочинку групою хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу. При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку медичну допомогу.

Вимоги до суб’єктів господарювання:

З метою попередження виникнення спалахів, суб’єкти господарювання зобов’язані у навчальних  та лікувально-профілактичних закладах:

зареєструвати потужності операторів ринку харчових продуктів або отримати експлуатаційного дозволу;

погодити перелік постачальників продуктів харчування та продовольчої сировини;

погодити примірні двотижневі меню;

визначити асортимент шкільних буфетів для загальноосвітніх навчальних закладів;

проходження медичного огляду персоналу.

 

Вознесенське управління

Держпрдспоживслужби

в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь