A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Досудова пробація та досудова доповідь

Дата: 28.07.2021 10:58
Кількість переглядів: 484

5 лютого 2015 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про пробацію». Відповідно до статті 2  цього Закону, пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

         Більш детально зупинимося на такій функції органів пробації, як забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Така інформація надається до суду у вигляді документа, який називається досудовою доповіддю. ЇЇ суть полягає у підготовці фахівцями інформації про особливості життя особи, яка обвинувачується у вчиненні злочину.

На підготовчому етапі розгляду у суді справи стосовно обвинуваченого, суд виносить ухвалу про подальший розгляд справи, в якій може зобовязати уповноважений орган з питань пробації надати до суду досудову доповідь на обвинуваченого. Після цього представник органу пробації досліджує соціальне оточення обвинуваченого, його психологічну характеристику, аби з’ясувати причини вчинення злочину. Під час підготовки досудової доповіді представник органу пробації з’ясовує кримінальну історію особи, його сімейний стан і відносини у сім’ї, житлові умови, дані про роботу, фінансове положення, спосіб проведення вільного часу, наявність алкогольної або наркотичної залежності, дані про фізичне та психічне здоров’я.

На підставі зібраних даних  робиться висновок про рівень небезпеки цієї людини для суспільства.

Під час підготовки досудової доповіді працівник органу пробації має право спілкуватися з рідними, друзями, колегами обвинуваченого та іншими особами, які знайомі з ним, а також отримувати інформацію з інших джерел, зокрема, матеріалів кримінального провадження, місця роботи або навчання, проживання.
В обвинуваченої особи є право приймати участь у складанні досудової доповіді, надавати необхідну інформацію представникам органу пробації, надавати зауваження та уточнення до неї, отримувати інформацію про можливу допомогу і консультації. Від участі обвинуваченого у підготовці досудової доповіді та від інформації, що буде ним надана, залежить висновок працівника органу пробації щодо перспективи позитивних змін.

В 2021 році Веселинівським уповноваженим органом з питань пробації надано до суду 13 досудових доповідей. В дванадцяти з них зроблено висновок про можливість виправлення обвинуваченого без позбавлення його волі. Дев’ять обвинувачених прийняли участь у складанні досудової доповіді.

В такий спосіб пробація сприяє здійсненню справедливого правосуддя і обрання покарання для правопорушника, достатнього для його виправлення та вже на етапі розгляду справи в суду знайомиться з обвинуваченим, що, у разі його засудження до покарання не пов’язаного з позбавленням волі, дає можливість зробить попередні висновок про подальші найбільш ефективні соціально-виховні заходи для подолання факторів, які можуть сприяти у скоєнні ним нового злочину.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь