A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Україна: 25 років на теренах незалежності

Дата: 24.06.2021 10:45
Кількість переглядів: 623

   28 червня 1996 Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України - першу Конституцію незалежної української держави.

   Українські парламентарі працювали над проектом Основного Закону, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Діюча Конституція України ухвалена на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. Закон № 254/96, який ратифікував нову Конституцію і анулює попередні - Конституцію і Конституційний договір, був офіційно підписаний в урочистій обстановці в середині липня 1996 року. Проте, на думку Конституційного Суду України, Конституція вступила в силу в момент, коли були оголошені результати парламентського голосування, тобто 28 червня 1996 року, приблизно о 9 ранку за київським часом.

   Депутатський корпус повністю врахував зауваження Президента України, а також підтримав всі спірні статті проекту - про державні символи України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні.

   Відповідно до Конституції день прийняття Основного Закону є державним святом - Днем Конституції України. 12 липня 1996 року, в останній день роботи п'ятої сесії Верховної Ради України, яка оголосила про прийняття Конституції України, вперше в історії України депутати принесли присягу на вірність Україні. У Маріїнському палаці відбулося урочисте підписання тексту Закону України «Про прийняття Конституції України і введення її в дію».

   Конституція України має структуру, яка містить преамбулу, п’ятнадцять розділів, сто шістдесят однієї статті, що включають перехідні та заключні положення.

   Положення Конституції України, прийнятої на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року, із змінами і доповненнями, внесеними законами України від 8 грудня 2004 року № 2222-IV, від 1 лютого 2011 року № 2952-VI, від 19 вересня 2013 року N 586-VII, визнано такими, що є чинними на території України згідно з Постановою Верховної Ради України від 22 лютого 2014 року № 750-VII. Останні зміни до Основного Закону стосувалися судової влади та правозахисної сфери.

   Конституція України 1996 року як вищий законодавчий акт визначила базові принципи організації вищих органів держави і місцевого самоврядування, їх відносини і компетенцію, а також права, свободи і обов'язки людини і громадянина. Затвердження Основного Закону держави створило юридичне підґрунтя для ефективної та раціональної перебудови політичних структур, стабілізації економіки, формування розвиненого громадянського суспільства, органічного входження України в світове співтовариство.

   Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь