A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Людяність у часи жорстокості: серед українців - понад дві тисячі «Праведників народів світу»

Дата: 14.05.2021 08:48
Кількість переглядів: 934

Фото без опису

   У часи Голокосту - катастрофи європейського єврейства - представники інших національностей ставилися до євреїв по-різному - від байдужості до ворожості. Більшість беземоційно спостерігала за тим, як сусідів та знайомих заарештовували й вбивали. Були й такі, що допомагали нацистам в «остаточному вирішенні єврейського питання», інші наживалися за рахунок пограбованого майна. За часи нацизму було знищено близько 6 млн євреїв. Понад 1,5 млн із них – жителі України.

   Але поряд із найбільшим злом траплялися вияви найвищого добра та моралі: люди різних національностей попри ризики для власного життя рятували євреїв від загибелі.

У Східній Європі ризик був найвищим. За переховування євреїв нацисти карали винищенням цілої сім’ї рятівника. Про це сповіщали численні листівки на вулицях, офіцери СС регулярно навідувалися з перевірками. У Західній Європі у разі викриття загрожувало заслання до концтаборів. Таким чином обидві сторони жили у постійному відчутті страху: їх могли видати сусіди або ж "винюхати" есесівські вівчарки. Для багатьох це означало потребу змінити свій звичний спосіб життя: менше з’являтися на людях, не запрошувати до себе в гості, менше говорити з сусідами та привертати до себе увагу.

   Як символ вдячності, держава Ізраіль ініціювала почесне звання для таких людей – «Праведник народів світу». Цього звання удостоєні понад 27 тис. людей із різних країн, які рятували життя євреям. Серед них більше ніж 2,6 тис. – українці або уродженці України. Серед праведників - християни всіх конфесій і мусульмани, набожні й атеїсти, чоловіки і жінки, люди різного віку і усіх професій, освічені та неписьменні селяни, заможні та бідні.

   Сьогодні, 14 травня, у День пам’яті українців, що рятували євреїв під час Другої світової війни, висловлюємо слова співчуття рідним і близьким усіх невинно загиблих, схиляємо голови перед тими, хто, ризикуючи власним життям, рятував в’язнів нацистських концтаборів, та дякуємо захисникам, які обороняють людські життя.

     Процес пошуків «праведників» триває і досі, хоча з плином часу нагороди дедалі частіше отримують не самі рятівники, а їхні діти та онуки.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь