A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Алгоритм взаємодії щодо попередження та дії при отруєнні бджіл

Дата: 13.05.2021 11:34
Кількість переглядів: 910

  1. Реєстрація пасіки здійснюється за місцем проживання фізичної особи або за місцем реєстрації юридичної особи у сільських, селищних, міських радах один раз в рік заснування пасіки. (ч.3 ст.13 Закону України «Про бджільництво» від 22 лютого 2000 року № 1492-ІІІ та п.п. 2,3 Порядку реєстрації пасіки (наказ Міністерства аграрної політики України і Української академії наук від 20.09.2000 № 184/82). Зразок заяви (додаток 1). Сільські, селищні, міські ради  ведуть реєстр пасічників.

Обстеження пасіки проводиться міжрайонними, районними або міськими управліннями Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області (далі-Головне управління). За наслідками обстеження власник отримує ветеринарно-санітарний паспорт пасіки (ч.1 ст.13 Закону України «Про бджільництво» від 22 лютого 2000 року № 1492-ІІІ та п.п. 4,5. Порядку реєстрації пасіки (наказ Міністерства аграрної політики України і Української академії наук від 20.09.2000 № 184/82).

При зміні назви чи адреси пасіки, її власник повинен проінформувати про це міжрайонні, районні, міські управління Головного управління протягом 10 днів.

2. Відповідно статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» 2042-VIII та «Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб'єктам», затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 10.02.2016 № 39, міжрайонні, районні (міські) управління Головного управління здійснюють безоплатну державну реєстрацію пасіки як оператора ринку харчових продуктів. Зразок заяви (додаток 2 та 2.1). Реєстрація необов'язкова, якщо пасічник використовує мед та продукти бджільництва для власних потреб, без реалізації.

3. Розміщення пасіки фізичними особами на земельних ділянках, які їм належать, здійснюється відповідно до ветеринарно-санітарних правил. Розміщення пасік на земельних ділянках інших власників або користувачів здійснюється за їх згодою (ст. 15 Закону України «Про бджільництво», п 1.1 Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 30.01.2001 № 9, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12 лютого 2001 № 131/5322). Зразок звернення (додаток 3).

Власник пасіки інформує органи місцевого самоврядування, ОТГ, землевласника та районні, міжрайонні управління Головного управління про заплановане місце розташування (кочівлю) пасіки. Зразок звернення (додаток 4)

4. Дозвіл на перевезення бджолосімей на медозбір і запилення сільськогосподарських культур видається районною, міською державною лікарнею ветеринарної медицини. Власнику пасіки, що перевозиться, у встановленому  порядку  видається ветеринарне свідоцтво за формою N 1-вет (при перевезенні у межах адміністративного району - довідка),  яке підтверджує благополуччя  пасіки щодо заразних хвороб бджіл (п. 3.5., 3.6.   Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл).

5. Після прибуття в район медозбору бджоляр зобов'язаний пред'явити до районної, міської державної лікарні ветеринарної медицини ветеринарне свідоцтво і ветеринарно-санітарний паспорт пасіки (п. 3.10. Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл).

6. ОТГ, сільська, селищна  рада веде реєстр сільгосптоваровиробників, які проводять свою господарську діяльність на їх території (власна земля, орендована).

7. Сільгосптоваровиробники, не пізніше, ніж за 3 доби до запланованих обробок, повідомляють органи місцевої влади, населення (через засоби масової інформації, сторінка у Фейсбуці, сайт органу місцевої влади). Повідомляти необхідно не лише за місцем  реєстрації (якщо  землі  на межі двох або більше ОТГ, селищних або місцевих рад, то всі відповідні органи).

В повідомленні необхідно зазначати: назва  господарства, відповідальна особа (ПІП, номер телефону) місце проведення обробітку (населений пункт), дата проведення обробітку, час обробітку, культура на якій буде проведений обробіток, назва препарату та діючої речовини, ступінь токсичності, форму та методи застосування,  дозволені строки початку ручних робіт на суміжних ділянках (за потреби), дозволені строки на випасання худоби, проведення сінокосу та інше (додаток 5).

Використовувати пестициди та агрохімікати, на посівах сільськогосподарських культур, багаторічних насадженнях дозволено лише ті препарати, які зареєстровані у «Перелік пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання на території України», з відповідними нормами та на відповідній культурі.

Господарствам необхідно розраховувати час для проведення обробітку з 18 год вечора до 10 год ранку та швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне).

8. Голови сільської, селищної, міської ради, ОТГ повідомляють  мешканців населеного пункту, власників сусідніх землеволодінь, власників пасік, керівників лікувально-профілактичних закладів про застосування пестицидів і агрохімікатів (додаток 6).

Санітарний розрив від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м.

Заборонено проведення авіаційних обробок пестицидами усіх груп токсичності ближче: 5 км від міста постійного розташування медоносних пасік; 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників та інших); 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур що вживають без термічної обробки (цибулі на перо, селера, кріп, огірки, помідори, суниця, малина, тощо.), сади, виноградники та місць проведення сільськогосподарських робіт. (Згідно пункту 5.26 ДСП 382-96).

На час дії  пестициду усім необхідно максимально дотримуватися норм безпеки.

9. На  період обробки  бджоляру  необхідно  вивезти  пасіку  в  безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні отрутохімікату.

10. Сільські, селищні, міські ради ОТГ утворюють постійно діючу комісію у складі:

- представник органу влади, (голова, землевпорядник);

- спеціаліст ветеринарної медицини;

- спеціаліст фітосанітарного напрямку;

- спеціаліст санітарного напрямку;

- спеціаліст екологічної безпеки;

- представник спілки пасічників;

- представник спілки сільськогосподарських підприємств;

- депутат  об’єднаної територіальної громади.

За вимогою сільських, селищних, міських рад ОТГ Головне управління

Держпродспоживслужби в Миколаївській області надає списки фахівців для участі в роботі комісії.

 

11. В разі випадку отруєння бджіл пасічник має терміново звернутися із заявою  до органів місцевої влади, (якщо пасічник хоче відшкодувати заподіяні йому збитки то він повинен діяти швидко й оперативно. Адже через 3-4 дні слідів отрутохімікатів в відібраному матеріалі вже можна не знайти.

Згідно Інструкції з профілактики отруєння бджіл пестицидами для фіксування випадку отруєння бджіл необхідно повідомити орган місцевого самоврядування, суб’єкт господарювання, Держпродспоживслужбу, звернутися до національної поліції із заявою.

12. Вище зазначена комісія проводить обстеження пасіки, складає акт та проводить відбір проб бджіл та рослин зі слідами пестицидів. (Термін відправки проб на дослідження не повинен перевищувати двох діб.)

В акті комісія зазначає: місце обробки, в який час, за якої температури, якою отрутою оброблялась культура, фазу розвитку рослин, характер загибелі бджіл (поодиноке чи масове), ступінь ураження у відсотках і силу сімей після отруєння.

Бажано щоб при обстеженні був присутній фермер чи його представник.

13. ВІДБІР ПРОБ. Бджіл, зразки рослин, або та грунт (в разі необхідності) про що складається відповідний акт.

Направлення до лабораторії. Проби рослин з поля, де проводився обробіток, разом з відповідним актом направляють в акредитовану лабораторію.  Термін доставки проб не повинен перевищувати 1-2 доби від часу відбору при умові зберігання та доставки в холодильнику або термосі з льодом. При цьому слід вказувати у супровідних документах діючу речовину.

14. Якщо висновком експертизи буде доведено причинно-наслідковий зв'язок між обробкою поля та загибеллю бджіл від дії визначеного отрутохімікату слід робити наступні дії:

  • маючи акти і  дані  лабораторних  досліджень,  що  підтверджують  факт

отруєння, визначають отруту, слід письмово звернутися до відповідача про добровільне відшкодування збитків;

  • звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби для проведення заходу державного нагляду (додаток 7);
  • якщо відповідач не погоджується на добровільне відшкодування збитків передати справу до суду.

15. Необхідно подати позовну заяву до суду, до якої слід додати копії:

- розпорядження сільського чи міського голови про створення комісії;

акти комісії;

  • результати лабораторного дослідження; довідку з сільської (міської) ради (можна товариства пасічників) про те скільки бджолиних сімей пасічник має на своїй пасіці;
  • довідку про вартість бджолосімей на день отруєння (видається товариством пасічників);
  • список свідків та експертів.

Оскільки колективних заяв суд не приймає, позовну заяву в суд треба подати кожному пасічнику в індивідуальному порядку.

Тільки за рішенням суду можна притягнути того чи іншого ″нерадивого фермера″ до відповідальності та відшкодувати збитки.

Додатки (1-7)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь