A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Аналіз потреб Веселинівської селищної ради у соціальних послугах

Дата: 09.04.2021 13:42
Кількість переглядів: 1020

 

Відділом соціального захисту населення Веселинівської селищної ради проведена робота з визначення потреб громади у соціальних послугах відповідно до наказу від 20.01.2014 № 28 «Про затвердження Порядку визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах»

В громаді станом на 01.01.2021 року мешкає 3 тис. пенсіонерів; 1,8 тис. осіб з інвалідністю.

5099 осіб перебуває на обліку в ЄДАРП, серед яких: 451 ветеранів війни; 6 осіб з числа членів сімей загиблих учасників АТО; 789 особи – діти війни; 397- ветерани праці; 41 особа, яка постраждала внаслідок аварії на ЧАЕС (в тому числі дітей 15); 258 багатодітних родин, в яких виховується 807 дітей.

Соціальні послуги мешканцям громади надаються Центром надання соціальних послуг Веселинівської селищної ради та Новосвітлівським психоневрологічним інтернатом.

Центром надання соціальних послуг Веселинівської селищної ради надаються такі послуги:

 

1. Догляд

Соціальна послуга «догляд вдома» в громаді надається особам похилого віку та особам з інвалідністю. Завдяки зусиллям кваліфікованих працівників відділення соціальної допомоги вдома громадяни пенсійного віку, особи з інвалідністю отримують допомогу в самообслуговуванні (дотримання особистої гігієни, рухового режиму, годування), пересуванні в побутових умовах, веденні домашнього господарства (закупівля і доставка продуктів харчування, ліків та інших товарів, приготування їжі, косметичне прибирання житла, оплата комунальних платежів, прання білизни, дрібний ремонт одягу), в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами (виклик лікаря, працівників комунальних служб, транспортних служб тощо); навчання навичкам самообслуговування; допомога в забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними; психологічна підтримка; надання інформації з питань соціального захисту населення; допомога в отриманні безоплатної правової допомоги; допомога в оформленні документів

В роботі відділення соціальної допомоги вдома використовується індивідуальний підхід до потреб кожного підопічного, розробляються відповідні індивідуальні плани. Працівники зацікавлені в покращенні умов проживання та обслуговування своїх підопічних і постійно ведуть роботу над якістю надання соціальних послуг. В роботі центру запроваджено державний стандарт соціальної послуги догляд вдома. Послуга надається на безоплатній основі.

Потреба в соціальній послузі догляду вдома у 2021 році складає 159 осіб, з них 148 осіб фактично отримують послугу і 11осіб потенційних.

Соціальна послуга «стаціонарний догляд» надається відділенням надання соціальних послуг в умовах цілодобового перебування/проживання (надання соціальних послуг стаціонарного догляду) Центру надання соціальних послуг Веселинівської селищної ради Миколаївської області.

Працівники відділення надання соціальних послуг в умовах цілодобового перебування/проживання (надання соціальних послуг стаціонарного догляду) застосовують індивідуальний підхід (з урахуванням фізичного та психічного стану отримувачів соціальної послуги) та шанобливе ставлення до кожного підопічного; забезпечують умови для стаціонарного перебування, харчуванням; допомогають у дотриманні особистої гігієни, самообслуговуванні; спостерігають за станом здоров’я та організовують надання медичної допомоги, у тому числі відповідно до призначень лікарів; організовують денну зайнятость та дозвілля, психологічну підтримку.

Потреба в соціальній послузі стаціонарного догляду у 2021 році складає 18 осіб, з них 14 осіб фактично отримують послугу і 4 осіб потенційних.

 

2. Соціальна адаптація

Метою цієї послуги є забезпечення соціально-побутової адаптації, навчання, формування та розвиток соціальних навичок, умінь, соціальної компетенції, сприяння розвитку різнобічних інтересів і потреб, організації дозвілля та відпочинку підопічних.

Послуга надається особам похилого віку; особам з інвалідністю; особам, які відбувають покарання (у місцях озбавлення волі на певний строк, без позбавлення волі, особи, які відбували покарання),

Зміст та обсяг соціальної послуги для кожного отримувача соціальної послуги визначаються індивідуально залежно від ступеня індивідуальної потреби отримувача соціальної послуги та зазначаються в індивідуальному плані.

З метою підтримки у людей літнього віку відчуття повноти і задоволення від життя, розкриття особистого потенціалу організована робота Університету Ш віку, де підопічним проводяться святкові заходи, концерти, відвідування екскурсій, музеїв.

Потреба в соціальній послузі соціальна адаптація у 2021 році складає 710 осіб, з них 647 осіб фактично отримують послугу і 63 особи потенційних.

 

3. Соціальна реабілітація.

Послугу соціальної реабілітації надає відділення соціальної реабілітації дітей з інваладністю Центру надання соціальних послуг Веселинівської селищної ради.

З дітьми займається вчитель-реабілітолог, який забезпечує навчання, формування, розвиток і підтримку соціально-побутових навичок (самообслуговування, комунікації, позитивної поведінки, приготування їжі, користування грошима, орієнтування тощо); психологічну підтримку, у тому числі шляхом організації та координації підтримки за принципом «рівний - рівному»; нормалізацію психосоціального стану і підвищення якості життя; організацію дозвілля, спортивно-оздоровчої, технічної та художньої діяльності, працетерапії тощо;

Зміст соціальної послуги соціальної реабілітації та її обсяг для кожного отримувача соціальної послуги соціальної реабілітації визначаються індивідуально залежно від ступеня індивідуальних потреб та індивідуального плану.

Потреба в соціальній послузі соціальна реабілітація у 2021 році складає 15 осіб, з них 13 осіб фактично отримують послугу і 2 особи потенційних.

 

4. Консультування.

Соціальна послуга консультування в громаді надається особам похилого віку; особам з інвалідністю; особам, які відбувають покарання (у місцях озбавлення волі на певний строк, без позбавлення волі, особи, які відбували покарання).

Метою цієї послуги є: допомога в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх розв’язання; залучення отримувача соціальної послуги до вирішення власних проблем, складання плану виходу зі складної життєвої ситуації та допомогу в його реалізації; сприяння в отриманні правової допомоги; сприяння в отриманні інших соціальних послуг відповідно до виявлених потреб;

Потреба в соціальній послузі консультування у 2021 році складає 934 особи, з них 746 осіб фактично отримують послугу і 188 осіб потенційних.

 

5. Соціальний супровід

Послуга соціального супроводу надається для того, щоб допомогти сімї (особі) подолати складні життєві обставини або мінімізувати негативний вплив цих обставин.

Потреба в соціальній послузі соціальний супровід у 2021 році складає 14 осіб, з них 7 осіб фактично отримують послугу і 7 осіб потенційних.

 

6. Представництво інтересів

Послуга «представництво інтересів» надається особам та сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, особам похилого віку та особам з інвалідністю.

Метою послуги є ведення переговорів від імені отримувача соціальних послуг; допомога в оформленні або відновленні документів; допомога у розшуку рідних та близьких, відновленні родинних та соціальних зв’язків; сприяння у забезпеченні доступу до ресурсів і послуг за місцем проживання/перебування, встановленні зв’язків з іншими фахівцями, службами, організаціями, підприємствами, органами, закладами, установами тощо;

Потреба в соціальній послузі предствництво інтересів у 2021 році складає 908 осіб, з них 723 особи фактично отримують послугу і 185 осіб потенційних.

 

7. Соціальна профілактика

Послуга «соціальна профілактика» надається представникам різних соціальних груп, які перебувають у складних життєвих обставинах, або мають потенційний ризик опинитися у таких обставинах та особам, які відбувають покарання (у місцях озбавлення волі на певний строк, без позбавлення волі, особи, які відбували покарання).

Потреба в соціальній послузі соціальна профілактика у 2021 році складає 80 осіб, з них 21 особа фактично отримують послугу і 59 осіб потенційних.

 

8. Натуральна допомога

Послуга «натуральна допомога» надається особам та сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах та особам похилого віку

Потреба в соціальній послузі натуральна допомога у 2021 році складає 33 особи, з них 13 осіб фактично отримують послугу і 20 осіб потенційних.

 

Новосвітлівським психоневрологічним інтернатом надається послуга «стаціонарного догляду»

Працівники психоневрологічного інтернату  застосовують індивідуальний підхід (з урахуванням фізичного та психічного стану отримувачів соціальної послуги) та шанобливе ставлення до кожного підопічного; забезпечують умови для стаціонарного перебування, харчуванням; допомогають у дотриманні особистої гігієни, самообслуговуванні; спостерігають за станом здоров’я та організовують надання медичної допомоги, у тому числі відповідно до призначень лікарів; організовують денну зайнятость та дозвілля, психологічну підтримку.

Потреба в соціальній послузі стаціонарного догляду у 2021 році складає 210 осіб, з них 191 особа фактично отримують послугу і 19 осіб потенційних.

 

У Веселинівській ТГ надається спектр соціальних послуг різним категоріям населення, які їх потребують.

Надавачі соціальних послуг провадять свою діяльність відповідно до законодавства про соціальні послуги, на підставі установчих та інших документів, якими визначено перелік соціальних послуг та категорії осіб, яким надаються такі послуги.

Майже всі послуги надаються на безоплатній основі.

Всі послуги надаються в повному обсязі та згідно з держаними стандартами.

Зміст соціальної послуги та її обсяг для кожного отримувача соціальної послуги визначаються індивідуально залежно від ступеня індивідуальних потреб та індивідуального плану. До кожного отримувача соціальних послуг застосовують індивідуальний підхід (з урахуванням фізичного та психічного стану отримувачів соціальної послуги).

Пріоритети у роботі на 2021 рік:

- надання соціальних послуг відповідно до стандартів та дієвий моніторинг якості надання соціальних послуг;

- використання усіх наявних матеріальних та кадрових ресурсів для максимального охоплення соціальними послугами усіх потребуючих;

- навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів, які надають соціальні послуги;

- запровадження інноваційних підходів в наданні соціальних послуг.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь