A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Як правильно одружитися: корисні лайфхаки

Дата: 16.02.2021 08:39
Кількість переглядів: 831

Фото без опису   У сучасних реаліях інститут шлюбу утратив своє колишнє значення. Все більше і більше людей надають перевагу громадянському шлюбу, доволі часто не замислюючись про наслідки. Особливо це стосується юридичних тонкощів. Однак, якщо двоє людей таки вирішили узаконити своє кохання, є декілька корисних лайфхаків, які допоможуть зробити це правильно. Ділиться цими лайфхаками фахівчиня

   Тернопільський місцевий центр з надання БВПД Світлана Нужда.

  Швидка романтика

   Що перше можна уявити, коли ми говоримо про весілля та шлюб? Тривалі приготування, черги в органах державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС) та величезні матеріальні витрати. І справді, подача документів до органів ДРАЦС потребує певних затрат часу. Це пов’язано переважно із строком самої реєстрації шлюбу. Сімейне законодавство передбачає, що шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання заяви про реєстрацію шлюбу.

   Наразі можна видихнути із полегшенням, оскільки сучасне ?????законодавство пропонує вирішення даної проблеми – «Шлюб за добу»! Він передбачає скорочений варіант процесу укладення шлюбу. Щоб зареєструвати шлюб за спрощеною процедурою в рамках проекту Міністерства юстиції України «Шлюб за добу», необхідно звернутися до одного з організаторів у вашому місті.

   Після цього закоханим залишиться зробити лише кілька простих кроків. 1? – обрати організатора (суб’єкт господарювання ? юридична особа публічного права, клопотання якого про спроможність надання такої послуги задоволено відповідним територіальним органом Міністерства юстиції України або відповідним виконавчим комітетом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради). 2? – обрати бажану дату та час. 3? – пред’явити паспорти та за необхідності інші документи. 4? – підписати відповідний договір. І 5? крок – з’явитися у обраний час та місце і одружитись.

   Плюси: спрощений підхід до реєстрації шлюбу, вибір місця реєстрації шлюбу, дати та години самими молодятами.

   Мінуси: рішення щодо реєстрації шлюбу повинно бути обдуманим, а не імпульсивним. Якщо ми розглянемо детальніше норми сімейного законодавства щодо реєстрації шлюбу, то можна побачити норму щодо обов’язковості попередження про свій стан здоров’я, про усвідомлення своїх прав як майбутнього подружжя, або ж навіть відшкодування витрат у зв’язку із відмовою у реєстрації шлюбу. Ці моменти є важливими у дорослому житті, адже коли проходить романтика, то залишаються двоє людей, які повинні знати як будувати сімейні стосунки, жити разом.

    Коханню роки не підвладні

   У кожної людини бувало таке підліткове кохання, коли здається, наче світ завмирає. Нікого та нічого не існує навколо. Однак, підліткове кохання може закінчитись зовсім не дитячими наслідками. Вагітність, народження дитини, створення сім’ї – усі ці обставини повністю перевертають світ із ніг на голову, і тоді доводиться приймати зовсім не дитячі рішення. Саме до таких рішень може відноситись реєстрація шлюбу, якщо одна особа, або й двоє, є неповнолітніми, тобто не досягли 1?8? років. У даному випадку шлюб повинен реєструватись лише за рішенням суду. У разі задоволення такої заяви навіть неповнолітня особа вже отримує статус дорослої людини, який зберігається за нею.

    Шлюбна клятва... вдруге

   Одружуючись, ми говоримо один одному клятви, які ніколи не збираємося порушувати. У багатстві та бідності, у здоров’ї та хворобі… Та що потрібно робити, коли ти хочеш довести ці клятви вдруге із зовсім іншою людиною?

   Правилами реєстрації актів цивільного стану передбачено, що особи, які раніше перебували в шлюбі, можуть зареєструвати повторний шлюб тільки при пред'явленні документів, що підтверджують припинення попереднього шлюбу (свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть одного з подружжя, судове рішення про визнання шлюбу недійсним). В разі, якщо такий документ втрачено, в органах ДРАЦС можна отримати повторно будь-які свідоцтва. Іншим варіантом може бути отримання судового рішення про розірвання шлюбу. Потрібно лише написати заяву до суду за вашим місцем проживання та отримати рішення.

    За чотири моря

   Із реєстрацією шлюбу в Україні ми вже розібралися, але що робити, коли ви проживаєте за кордоном? Першим етапом є вивчення іноземного законодавства. Варто переконатися, що законодавство тієї країни, де ви проживаєте, передбачає реєстрацію шлюбу з іноземцями. У даному випадку – громадянами України.

  Та й сама процедура реєстрації шлюбу та її місце є трохи інакшою. Громадяни України, які проживають за кордоном реєструють свій шлюб у консульських та дипломатичних установах, а не в місцевих органах ДРАЦС. Ця послуга є платною, тому за одруження необхідно буде сплатити консульський збір. З документів треба подати паспорти, а у разі укладення шлюбу вдруге – документи, які підтверджують розірвання попереднього шлюбу.

    Що таке шлюбний договір і для чого він потрібний?

   Це досить популярна зарубіжна практика. Що ж таке шлюбний договір в українських реаліях? Він укладається новоствореним подружжям для того, щоб чітко розділити майнові права та обов’язки кожного з них. У даному випадку мається увазі встановлення правил користування спільним майном, домовленість про можливий поділ майна при розлученні тощо.

   Однак є нюанси, які не можна передбачати у шлюбному договорі. До них відносяться особисті стосунки подружжя, а також стосунки із дітьми. Також за шлюбним договором не може передаватись у власність будь-яке нерухоме майно, чи то будинки, чи то земельні ділянки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь