A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Особливості проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами

Дата: 04.02.2021 11:23
Кількість переглядів: 430

Фото без опису   Час дуже швидко пробігає і незабаром розпочнуться весняно-польові роботи. Як правило вони супроводжуються роботою з пестицидами та агрохімікатами. Тому нагадуємо про необхідність дотримання правил безпеки та охорони праці. До виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами не допускаються особи віком до 18 років, вагітні жінки, жінки, що годують дітей, особи які мають протипоказання за станом здоров’я, а також особи зазначені у переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування жінок, визначеному МОЗ.

   Згідно вимог Закону України «Про захист рослин» стаття 18 Права та обов’язки підприємств, установ, організацій та  громадян у сфері захисту рослин, Закону України «Про пестициди і агрохімікати» стаття 11,  Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 розділу транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві  п.1.14,  п.6.1.3  підприємства, установи, організації, усіх форм власності  та громадяни зобов’язані у сфері захисту рослин:

    - допускати до робіт пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише осіб які пройшли згідно з цим законом спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск, що видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин щороку.

   Згідно Постанови КМУ №746 від 18.09. 1995р. підставою для видачі допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань  стану  здоров’я.

   Навчання осіб та видача допусків проводиться Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області за затвердженою програмою.

   Організатори роботи видають працівникам підприємств, установ і організацій, що мають допуск, наряд на виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами згідно установленої форми.

   Перед початком роботи проводять інструктаж на робочих місцях, щодо заходів забезпечення безпеки, запобігання забрудненню залишками пестицидів і агрохімікатів продукції, навколишнього природного середовища, а також щодо надання першої медичної допомоги у разі отруєння, виникнення аварії.

   Відповідальність за охорону праці і техніку безпеки при роботі з пестицидами і агрохімікатами покладається на керівників підприємств, установ, організацій що їх застосовують.

   Особи діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням  та торгівлею з пестицидами і агрохімікатами повинні мати при собі під час виконання роботи допуск, медичну книжку і наряд на виконання такої роботи.

   Пестициди і агрохімікати мають токсичну дію і здатні проникати в організм людини через дихальні шляхи, шлунок чи шкіряні покрови викликаючи при цьому отруєння, свербиш шкіри, почервоніння, набряки, запалення слизових оболонок та інше, що може призвести до втрати працездатності або летальних випадків. Тому для захисту організму від потрапляння пестицидів використовують індивідуальний комплект (ЗІЗ - спецодяг, спецвзуття, рукавиці, захисні окуляри, респіратори або протигази). Важливо при роботі з пестицидами і агрохімікатами дотримуватися техніки безпеки та залучати до роботи працівників, які пройшли медичний огляд і мають допуски (посвідчення).

    По питанням проведення навчання, отримання посвідчень та допусків на право роботи з пестицидами і агрохімікатами просимо звертатися за адресою:

            - смт. Веселинове, вул. Богданова 23, тел. 2-91-75

 

Державний фітосанітарний

інспектор Володимир Митник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь