A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Поради по збереженню врожаю озимих культур від мишоподібних гризунів

Дата: 03.02.2021 15:20
Кількість переглядів: 336

Фото без опису   Не дивлячись на погодно-кліматичні умови які склалися в минулому році (наявність високих температур, відсутність вологи) керівники та спеціалісти сільськогосподарських підприємств різних  - форм власності  посіяли озимі зернові культури. Але уже сьогодні необхідно докласти максимум зусиль та матеріальних затрат по догляду та збереженню  посівів від мишоподібних гризунів. Необхідно постійно обстежувати  посіви озимих культур і вирахувати їх чисельність, підрахувавши колонії і нори на 1 га. При наявності ЕПШ 3-5 колоній на 1 га вживають заходів по знищенню даних шкідників.

   Відомо, що 1 колонія гризунів на 1 га озимих культур може знищити до 20% врожаю, а розмноження мишоподібних гризунів  проходить дуже швидко. Самка за один приплід приносить 5-6 дітей, які ростуть дуже швидко і на 15 день переходять до самостійного життя, починають розмножуватися (період вагітності триває до 17 днів).

   Наявність кормів (падалиця, сходи озимих культур, рослини багаторічних трав тощо) сприяють активному розмноженню мишоподібних гризунів, що в подальшому зберігатиме загрозу значних пошкоджень посівів озимих культур.

   Для недопущення пошкодження зазначених культур, потрібно встановити постійний моніторинг за посівами та в разі необхідності провести захисні заходи.

    Рекомендовано до застосування препарати Антимиша, принада, Бродівіт, Бродіфакум, Ізоцин, Капкан принада №1, Крисолов принада, Мишолов, принада для знищення мишоподібних гризунів Багіра, Смерть щурам №1, Шторм 0,005%, воскові брикети або інші препарати зазначенні у «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Серед біологічних засобів захисту застосовують Бактероденцид.

   Застосування родентицидів на основі фосфіду цинку (Фосфіт, Роденфос, Стрілець, Шурін, інші) на території України заборонено.

   Площі з високою чисельністю гризунів потребують повторної обробки.

   Придбати біопрепарати можна у м.Вознесенськ тел.05134 4-31-55, 4-53-24, м.Нова Одеса тел. 05167 2-13-96.

   Під час проведення захисних заходів потрібно дотримуватися правил техніки безпеки та керуватися Державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001 – 98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві». На роботах з отрутохімікатами повинні працювати працівники які мають посвідчення та допуски на право проведення цих робіт. В разі їх відсутності необхідно пройти в райлікарні медичний огляд та навчання в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Миколаївській області для отримання необхідних посвідчень та допусків (тел. 2-91-75,).

 

Державний

фітосанітарний інспектор 

Володимир Митник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь