A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Проблема безпритульних тварин може вирішитись тільки спільними зусиллями

Дата: 26.01.2021 15:49
Кількість переглядів: 481

Фото без опису   Для успішного вирішення будь-якої проблеми необхідно, перш за все, встановити причини її виникнення. Звідки ж беруться безпритульні тварини? Відповідь начебто, зрозуміла – цуценята народжуються на вулиці від безпритульних собак. З цим важко не погодитись, проте це лише частина відповіді. Безпритульні тварини не з’являються із повітря, за їх появою на вулицях завжди стоїть людська легковажність чи безвідповідальність. «Господарі» заводять домашніх тварин, не подумавши, а потім  позбавляються набридлих улюбленців. Дитині закортіло мати собаку – пухнастий колобок виріс і став нецікавий дитині, потребує уваги та фінансових затрат на харчування, а це вже не влаштовує дорослих. Або ж горе-господарі дозволяють своїй собаці народити хоча б один раз «для здоров`я», «бо шкода», а потім з’являються на смітниках коробочки із новими жителями вулиць. Звідси й бере початок  нерегульоване розмноження «нічийних» собак, до зграй яких в період статевої активності тварин приєднуються й домашні тварини, яких просто не контролюють їх власники.

   Існуюча ефективна практика регулювання чисельності безпритульних собак із введенням стандартів гуманного поводження з тваринами є неприпустимою з правової точки зору і служить джерелом постійної соціальної напруги – оскільки порушуються загальні принципи гуманізації, що суперечать чинному законодавству України.

   Регулювання чисельності тварин, що не утримуються людиною, але перебувають в умовах, повністю або частково створюваних діяльністю людини, проводиться відповідно до вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (далі – Закон).

   Відповідно до п. 1 ст. 15 Закону: «Для утримання безпритульних тварин створюються притулки  для тварин», згідно ст. 16  Закону: «Регулювання чисельності  диких  тварин  і   тварин,   що   не утримуються  людиною,  але  перебувають  в  умовах,  повністю  або частково  створюваних  діяльністю  людини,  здійснюється  методами біостерилізації  або біологічно обґрунтованими методами, а в разі неможливості їх застосування – методами евтаназії» та відповідно до пп. 2 п. 2 ст. 17 Закону: «Приміщення, де проводиться умертвіння, повинно бути відокремлене від приміщення, де утримуються інші тварини».

    Контроль популяції безпритульних тварин органами місцевого самоврядування, відповідно  ст. 24 Закону може здійснюватися лише за умови створення спеціалізованих комунальних служб або підприємств з питань утримання та  поводження  з  тваринами  в  населених пунктах.

   За попередніми підрахунками утримання такого комунального підприємства складатиме майже 1 млн.грн. на рік. Сьогодні, у зв’язку з браком коштів в бюджеті селищної ради, створення та утримання такого комунального підприємства з метою виконання вищезазначених заходів, є можливим лише на умовах співфінансування з підприємцями, фермерськими господарствами, мешканцями нашої громади та ін..

   В даний час селищною радою ведеться робота по вирішенню проблеми популяції безпритульних тварин гуманними методами, які не суперечать чинному законодавству України.

   Також звертаємось до власників домашніх тварин, які не контролюють своїх улюбленців. Поважайте мешканців нашого селища, та контролюйте місцеперебування ваших тварин, особливо зараз, в «небезпечний» період. Сьогодні є багато інших більш легких та гуманних методів контролю тварин, від стерилізації улюбленця, до використання контрацептивів, які ефективно знижують статеву активність тварин.

  Враховуючи вищевикладене, просимо з розумінням поставитись до даної проблеми, яка сподіваємось найближчим часом буде вирішена спільними зусиллями. Ми повинні пам'ятати, що байдужість не може зарадити проблемі. Людина – розумна істота, яка вирізняється здатністю мислити. Так, ми маємо думати і піклуватись про тих, кого приручили, бо що як не це робить нас людьми?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь