Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Відновне правосуддя на Миколаївщині: особливості застосування та результати

Дата: 05.11.2020 15:16
Кількість переглядів: 615

Фото без опису   17 укладених угод про застосування програми відновлення, 10 з яких вже виконано, відтак підлітків звільнено від кримінального покарання. Про такі результати пілотного проекту з відновного правосуддя для неповнолітніх на Миколаївщині повідомила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Миколаївській області Наталія Гнатуша під час онлайн-пресконференції, що транслювалася на YouTube-каналі центру.

   Як відзначила керівниця Регіонального центру, з початку пілотування участь в проєкті було запропоновано у 91 випадку, втім згоду на таку участь надали лише у 24. «Певною мірою це пов’язано із необізнаністю в суспільстві щодо механізмів та принципів відновного правосуддя. Відтак, серед ключових завдань наразі маємо максимально поширити інформацію про особливості та переваги цього виду правосуддя. В рамках такого підходу задовольняються як особистісні, так і суспільні інтереси. Зокрема, це інтереси потерпілої сторони, оскільки усувається завдана шкода, інтереси правопорушника, який отримує можливість розпочати життя без клейма злочинця. І, безумовно, інтереси громади і суспільства в цілому, адже конфлікт вирішується  мирно і відновлюється стан соціальних зв’язків, які існували до правопорушення», – відзначила Н. Гнатуша.

   Під час трансляції розглянули сутність процесу відновного правосуддя та детально зупинилися на реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». А саме умовах застосування та етапах реалізації програми. Зауважимо, що програма застосовується за чотирьох умов. Перша – наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи). Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин. Третя – визнання неповнолітнім факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

   Окремо говорили про роль адвоката-медіатора та психолога у програмі відновлення. На медіатора покладено відповідальне завдання – допомогти сторонам досягти порозуміння, налагодити та проводити переговори з метою досягнення примирення. Не менш важливою в реалізації проєкту є роль психолога. Ґрунтовна робота з психологом та проходження програми ресоціалізації дає можливість сформувати у підлітка вміння постановки життєвих цілей та пошуку шляхів їх досягнення у законний спосіб, а також усвідомлювати ситуації соціального тиску та вміти їм протистояти.

На останок було презентовано деякі з успішних кейсів впровадження програми відновлення неповнолітніх на Миколаївщині.

   «Один з найбільш яскравих прикладів є історія підлітка з незаможної багатодітної родини. Хлопець хотів підзаробити та згодився на пропозиції розвантажити вагони, очікуючи отримати винагороду за свою роботу. Але не все сталося, як гадалося. Виявилося, що недосвідченістю підлітка скористалися злочинці і хлопця звинуватили у вчиненні злочину за статтею 185 Кримінального Кодексу України – крадіжка. Майбутнє підлітка очікувало не радужне, замість зароблених коштів – позбавлення волі та «клеймо» злочинця.  Участь в програмі надала хлопцю другий шанс, можливість обрати правильний напрямок у житті, яке лише починається. Зараз він вже отримав професію та влаштувався на справжню роботу і ми впевнені, що його очікує щасливе майбутнє, в якому не буде місця правопорушенням», – зазначила директорка Регіонального центру.

Запис трансляції доступний за посиланням https://bit.ly/3m5TA1p

   Довідково: Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». впроваджується Міністерством юстиції України, Офісом Генерального прокурора на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та ГО «Платформа прав людини». Миколаївщина стала однією з шести областей, де минулого року розпочали пілотування проєкту. Він довів свою ефективність, і тепер його поширено на всю Україну.

    Отримати правову допомогу можна:

  • зателефонувати (05163) 2-10-92; 2-10-86.
  • написати на e-mail: veselynovo@legalaid.mk.ua
  • надіслати листа: вул. Єлеваторна,6 смт.Веселинове, 57001, Україна

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь