A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Рік роботи позаду – досягнення першого рубежу

Дата: 09.01.2018 16:54
Кількість переглядів: 675

   В грудні 2017 року Веселинівська об’єднана територіальна громада відзначила свою першу річницю утворення, а разом з нею й 4 старостинських округи: Токарівський, Зеленівський, Луб’янський та Порічанський округи. До складу Веселинівської ОТГ входить 23 населених пункти, в яких проживає 12913 громадян. Функціонує 22 заклади культури та 19 закладів освіти. В межах громади було створено два освітні округи, у кожному з яких є опорний навчальний заклад – це Веселинівська та Колосівська загальноосвітні школи, а також відкрито 2 навчально-виховних комплекси «школа-дитячий садок» в селах Нововоскресенка та Бондарівка.

   При селищній раді функціонують: відділ освіти, сім’ї, молоді та спорту; відділ містобудування, архітектури та земельних відносин; відділ розвитку інфраструктури, житлово-комунального господарства та благоустрою; відділ планування та доходів та видатків; відділ культури та туризму; центр надання соціальних послуг; створено Службу у справах дітей; на завершальному етапі знаходиться відкриття Комунального некомерційного підприємства «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Веселинівської селищної ради. Також працює юрисконсульт та два реєстратори нерухомого майна та господарсько-експлуатаційна група.

   Для зручності і надання якісних послуг організовано віддалені робочі місця. У чотирьох старостинських округах, де окрім старост, які мають свої печатки і яким надано повноваження видавати довідки та проводити нотаріальні дії, в колишніх сільських та селищній раді є ще посада спеціаліста при старості.

  За час функціонування ОТГ було затверджено ряд програм, таких як: Селищна програма соціального  захисту населення “Турбота” на період до 2020 року; Програма соціально-економічного та культурного розвитку Веселинівської селищної ради на період до 2020 року; Програма розвитку освіти Веселинівської селищної ради на 2017-2020 рр., на останньому сесійному засіданні було прийнято Програму забезпечення військо-патріотичного виховання та підготовки молоді до строкової служби та військової служби за контрактом в Збройних Силах України Веселинівської селищної ради на 2018-2019 роки.

   Перший рік своє роботи селищна рада присвятила найдорожчому – дітям. Саме тому 2017 рік у Веселинівській об’єднаній територіальній громаді було названо – Роком освіти. Школи та садочки потребували термінових ремонтних робіт, а деякі взагалі повної або часткової реконструкції. Досить скрутним було становище й матеріально-технічної бази освітніх закладів, тому на протязі року селищна рада намагалася максимально вирішити дане питання, шляхом власного фінансування, за допомогою спонсорських коштів та коштами державної субвенції.

   Тож  давайте про все по-порядку, які ж саме зміни відбулися в нашій громаді за рік, про це  та інше – докладніше.

   В п’яти  загальноосвітніх школах встановлено енергозберігаючі радіатори, нові вікна та двері. А в Луб’янській школі збудовано котельню, придбано нову електричну плиту, в Зеленівській ЗОШ встановлено новий твердопаливний котел, а у Веселинівській гуманітарній гімназії ім. Б.Мозолевського, проведено заміну газового котла.

   В Нововоскресенському навчально-виховному комплексі, завдяки повній реконструкції приміщення зміни відчули й школярі, адже шкільна їдальня запрацювала в самому закладі, а не в сусідньому приміщенні, як це було раніше, а повна реконструкція системи опалення та встановлення нового твердопаливного котла значно покращили температурний режим навчальних кімнат.

   У Веселинівській дитячо-юнацькій спортивній школі проводяться заходи з ремонту в основному корпусі закладу після яких з’являться перевдягальня, убиральня, душева кімната, кабінет медичної сестри. В подальшому планується відкриття душевої кімнати і в борцівському комплексі та створення там нового спортивного ігрового майданчика з глядацькими  трибунами та навісом. З метою забезпечення якісного документообігу та інформаційної діяльності для школи придбано комп’ютерну техніку.

   Та найбільш помітні зміни у Колосівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів, де за рахунок бюджету селищної ради відновлено подвір’я, встановлено нові вхідні двері та енергозберігаючі вікна, відремонтовано каналізаційну систему, встановлено бойлер, придбано меблі для їдальні, кухонне обладнання та інвентар.

   У травні школа здобула перемогу у обласному конкурсі «Кращий опорний заклад», за результатами якого із обласного бюджету на Колосівську ЗОШ було виділено 1 млн. грн. На сьогодні дані кошти реалізовано в повному обсязі. В закладі повністю оновлено кабінети біології та фізики. Придбано комплект обладнання початкової школи за новим державним стандартом. Відкрито та повністю укомплектовано кабінет медичної сестри, який до цього часу взагалі був відсутнім в навчальному закладі. З-поміж іншого закуплено оснащення для спортивної зали та придбано обладнання для шкільної бібліотеки. Ще одним приємним бонусом від виграшу у конкурсі став новий шкільний автобус від Миколаївської облдержадміністрації, котрий прибув до Веселинівської об’єднаної територіальної громади  31 серпня 2017 року.

      

   Та не лише сьогоденням живе Веселинівська громада. З перспективою на майбутнє та з метою покращення кадрової ситуації медичної та освітньої сфер у 2017 році селищною радою було укладено 6 тристоронніх угод, «Громада-університет-студент» згідно з якими кадровий склад селищної ради згодом поповниться 2-ма лікарями та 6-ма педагогами. Також з метою заохочення до навчання 11 кращих учнів громади отримують щомісячну стипендію селищної ради в розмірі 200 грн.

    Не залишились осторонь і дошкільні навчальні заклади. Для Веселинівського ДНЗ «Малятко» придбано розкладні ліжка, а в Токарівському ДНЗ «Веселка» проведено реконструкцію опалення, оновлено та утеплено фасад, замінено насос, у дворі садочку викладено тротуарну плитку. На базі Бондарівського навчально-виховного комплексу створено додаткову  групу Токарівського ДНЗ, яка повністю забезпечена необхідним інвентарем та іграшками.

  Протягом року в Порічанському ДНЗ «Ромашка», за рахунок бюджету Веселинівської селищної ради, було завершено встановлення системи опалення, яке розпочалось ще 2016 року, коштами Порічанської сільської ради.

   В Нововоскресенці запрацював дитячий садочок, який не функціонував уже більше 20 років. У ДНЗ облаштовано яскраві ігрові кімнати, створено 2 групи: середню та старшу. Відтепер 36 дітлахів мають можливість розвиватися та готуватися до навчання у школі.

      

Відповідно до Селищної програми соціального захисту населення  “Турбота”, було надано 124 063 грн. матеріальної допомоги на лікування онкохворих та людям, які опинилися в скрутних життєвих обставинах. З нагоди відзначення Дня визволення України, визволення Веселинівщини, Дня перемоги та Захисника України учасники бойових дій отримали продовольчі пайки на загальну суму 54 735 грн. Також з нагоди святкування днів сіл та селищ цінними подарунками від селищної ради було відзначено кращих жителів громади.

Матеріальну допомогу в розмірі 5000 грн. отримали 12 учасників АТО.

Подбали й про наймолодших, більше двохсот дітлахів до новорічних свят отримали солодощі та подарунки. Це діти учасників АТО та внутрішньо переселених осіб, діти з прийомних сімей та діти-інваліди.

   

   На протязі року у Веселинівській селищній раді працював Центр надання соціальних послуг Веселинівської селищної ради, на обслуговуванні якого знаходиться 144 особи. Сім’ї, які знаходяться в складних життєвих обставинах, перебувають під соціальним супроводом структурного підрозділу Центру. Під таким супроводом знаходяться 39 сімей та 120 дітей. Також при Центрі діє відділення соціальної реабілітації дітей-інвалідів, під супроводом якого перебуває 10 діток. На обліку у відділенні надомного обслуговування знаходиться 95 осіб.

   Активно розвивається й медична сфера. Протягом року відремонтовано – 2 ФАПи на суму 93 тис 700 грн. На завершальному етапі знаходиться відкриття комунального некомерційного підприємства «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Веселинівської селищної ради, яке відбудеться в січні 2018 року. В новоствореному центрі працюватиме 4 лікаря та 18 медичних працівників загальної практики-сімейної медицини. Вони надаватимуть широкий спектр медичних послуг первинного рівня.

   Згідно медичної реформи, пацієнтам надано право вибору лікаря, селищна рада цілковито підтримує дану ініціативу держави, адже дуже важливо, щоб пацієнт «довіряв» лікарю – саме тому у ЦПМСД Веселинівської селищної ради зможе обслуговуватися не лише населення громади, а й жителі усього району.

   Так сталося, що більшість приміщень які перейшли у власність чи орендуються громадою були у занедбаному стані. Не стало виключенням і майбутнє приміщення Комунального некомерційного закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Веселинівської селищної ради, що пройшло активну фазу відновлення, в результаті якої встановлено 14 енергозберігаючих вікон, замінено покрівлю, налагоджено каналізаційну систему, проведено укріплення стін, виконано перепланування внутрішніх приміщень. Для якісного функціонування центру закуповується усе необхідне обладнання. Загальна сума використаних коштів складає 1 008 190 грн.

 Не оминули увагою благоустрій громади. Згідно Програми соціально-економічного та культурного розвитку,  виконано масштабні роботи по вуличному освітленню, в результаті яких у 12 населених пунктах громади, встановлено близько двохсот світлоточок. Проведено поточний ремонт доріг на загальну суму 2 426 026 грн.

На території ОТГ розміщено 15 автобусних зупинок, у трьох населених пунктах відкрито три нові дитячі ігрові майданчики.

   

В серпні за рахунок селищної ради придбано новий муніципальний автобус середнього класу на 22 посадкових місця, а в грудні до Веселинівської ОТГ прибуло ще три одиниці комунальної техніки: автогрейдер, призначений для виконання великих обсягів землерийних і профільних робіт, при будівництві та утриманні доріг, два легких колісних трактори, а також  додаткове обладнання: фреза дорожня барабанна та косарка. Тож відтепер утримання доріг комунальної власності громади буде більш якісним та із значно меншими економічними затратами.

    

   На завершення хочеться сказати, що в світі все починається з малого, з декількох нот починається мелодія, маленький паросток стає великим деревом, а перші кроки, завжди нелегкі – і це істина, але активна позиція та виважена діяльність депутатського корпусу, а також злагоджена та професійна робота старост, членів виконавчого комітету і апарату селищної ради, значно полегшує цей шлях – і це доведено.

  За рік ми намагалися максимально поєднати інтереси усіх адміністративно-територіальних одиниць нашої громади, що дало змогу досягнути чималих успіхів у її розвитку. Тож сподіваємося на подальшу, таку ж активну співпрацю у реалізації не менш амбітних планів 2018 року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь