A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Якою зброєю мають право володіти громадяни України

Дата: 08.09.2020 16:19
Кількість переглядів: 630

   Засоби самооборони, які можна придбати громадянину України, визначені Положенням про порядок продажу, придбання, реєстрації, обліку і застосування, спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1993 року № 703, та Інструкцією про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення вогнепальної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, заряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями металевими снарядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї і вибухових матеріалів, затвердженою наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21 серпня 1998 року № 662 (далі – Інструкція).

   Громадяни України з обов’язкового дозволу органів поліції мають право володіти:

   з 18 років:

   – газовим пістолетом, револьвером і патронами до них, зарядженими речовинами сльозоточивої та дратівної дії;

   – холодною зброєю: багнетом, стилетом, ножем, кинджалом, арбалетом, нунчаками, кастетом і тощо, а також іншим предметом, який призначений для ураження живої цілі за допомогою сили м’язів людини або ж механічної дії пристрою;

   – охолощеною зброєю – пристрої, виготовлені шляхом спеціального пристосування конструкції стрілецької вогнепальної зброї до стрільби лише холостими патронами, з яких неможливо зробити постріл снарядом, що має достатню вражаючу здатність;

   – пневматичною зброєю калібром понад 4,5 міліметрів і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів в секунду;

   з 21 року – вогнепальною гладкоствольною мисливською зброєю;

   з 25 років – вогнепальною мисливською нарізною зброєю (мисливським карабіном, гвинтівкою, комбінованою зброєю з нарізними стволами).

  Володіти пристроєм для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії мають право певні категорії громадян, а саме: народні депутати України; працівники судових, правоохоронних органів та їх близькі родичі, військовослужбовці (крім тих, які проходять строкову військову службу), журналісти, особи, що беруть участь у кримінальному судочинстві, держслужбовці, члени громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону.

  За носіння, виготовлення, зберігання, придбання, передачу вогнепальної (крім гладкоствольної мисливської) та холодної зброї без, передбаченого законом, дозволу винна особа може бути притягнутою до кримінальної відповідальності відповідно до  статті 263 Кримінального кодексу України.

Без дозволу можна володіти з 18 років пневматичною зброєю калібром менше 4,5 міліметрів і швидкістю польоту кулі нижче 100 метрів в секунду, а також газовими балончиками (крім тих, які використовуються співробітниками правоохоронних органів).

    Що не може перебувати у власності громадян

  Законодавством встановлено певні обмеження щодо видів зброї, володіння якою заборонено. Так, відповідно до Переліку видів майна, що не може перебувати у власності громадян, громадських об’єднань, міжнародних організацій та юридичних осіб інших держав на території України, затвердженого постановою Верховної Ради України від 17 червня 1992 року № 2471-XII «Про право власності на окремі види майна» громадяни не можуть володіти:

  • зброєю, боєприпасами, бойовою і спеціальною військовою технікою, ракетно-космічними комплексами;
  • вибуховими речовинами й засобами вибуху, всіма видами ракетного палива, а також спеціальними матеріалами та обладнанням для його виробництва;
  • бойовими отруйними речовинами;
  • наркотичними, психотропними, сильнодіючими отруйними лікарськими засобами (за винятком отримуваних громадянами за призначенням лікаря);
  • протиградовими установками;
  • державними еталонами одиниць фізичних величин;
  • спеціальними технічними засобами негласного отримання інформації;
  • електрошоковими пристроями та спеціальними засобами, що застосовуються правоохоронними органами, крім газових пістолетів і револьверів та патронів до них, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії.

   Як можна придбати мисливську зброю і що для цього потрібно знати

  Згідно з законодавством громадянин України може придбати мисливську гладкоствольну зброю лише після досягнення 21 року, мисливську нарізну зброю – 25 років. Кількість одиниць зброї, яку має намір придбати одна людина, не обмежена, однак власник зброї повинен забезпечити її схоронність.

   Які є види мисливської зброї

  Мисливська вогнепальна зброя призначена для ураження тварин і птахів під час полювання. До мисливської вогнепальної зброї належать: мисливські гвинтівки, карабіни та штуцери, гладкоствольні рушниці, гладкоствольні рушниці із свердловиною «парадокс» з нарізами 100-140 мм на початку або в кінці ствола, мисливські рушниці зі свердловиною «сюпра», комбіновані рушниці, що мають поряд з гладкими і нарізні стволи.

    Мисливська зброя повинна відповідати таким вимогам:

   для стрільби зі зброї використовуються мисливські патрони відповідного калібру;

   загальна довжина з розкладеним та зафіксованим прикладом має становити не менше 800 мм;

    ємність магазину (барабана) (з установленим обмежувачем за наявності) нарізної зброї не має перевищувати 10 патронів, а гладкоствольної – 4 патронів;

   мати запобіжник;

   довжина ствола мисливської зброї повинна відповідати вимогам ГСТУ 78-41-002-97.

    Як отримати дозвіл на придбання зброї

   Для одержання громадянами в органах поліції дозволу на придбання мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, пневматичної зброї, холодної та охолощеної зброї громадянами подаються такі документи:

   1. заява щодо видачі дозволу на придбання зброї на ім’я керівника органу поліції за місцем проживання заявника;

   2. заповнена картка-заява (додаток 14 до Інструкції);

   3. медична довідка (форма № 127/о);

   Документи для отримання медичної довідки: паспорт, військовий квиток, сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду (форма № 140-0), медична довідка про проходження обов’язкового попереднього та періодичного психіатричних оглядів (форма № 122-2/о), дві фотокартки розміром 3х4 см, направлення з відділу кадрів, якщо проходження медичної комісії пов’язано з працевлаштуванням на посаду, якою передбачено носіння вогнепальної зброї.

   Захворювання, які не дозволяють отримати довідку на придбання зброї:

  • наркологічні протипоказання;
  • психіатричні протипоказання;
  • важкі форми цукрового діабету, які супроводжуються коматозними станами.
  • хворобливий стан, який проявляється у виді астено-невротичного синдромі, істерії, а також стану після перенесених захворювань нервової системи, які супроводжуються помірними парезами, паралічами, порушенням координації рухів;
  • порушення функцій вестибулярного апарату, в тому числі хвороба Меньєра;
  • гострота зору з корекцією нижче 0,08 на кращому оці;
  • стійка сльозотеча, яка не піддається лікуванню;
  • обмеження поля зору більше ніж на 20 град. у будь-якому мерідіані, центральна скотома (абсолютна або відносна).

   4. довідка про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил користування ними та їх застосування;

   Обов’язково треба навчитися користуватися зброєю, здати іспит та отримати про це довідку. В Одесі це можливо зробити в Одеському обласному стрілецькому клубі.

   5. ксерокопія паспорта (якщо фактичне проживання громадянина інше, ніж зазначене в паспорті, необхідно надати документ, що підтверджує фактичне місце проживання громадянина (договір оренди житлового приміщення, свідоцтво про право власності на житлове приміщення тощо);

   6. платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги.

   Придбання зброї

  Строк дії дозволу на придбання зброї становить 3 місяця. Протягом десяти діб з моменту придбання зброї необхідно її зареєструвати в органах поліції за місцем проживання та отримати дозвіл на її зберігання та носіння.

   Отримання дозволу на зберігання та носіння зброї

  Для одержання дозволу на зберігання та носіння мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, пневматичної зброї, холодної і охолощенної зброї, пристроїв власниками до органів поліції подаються:

  • дві фотокартки 3х4 см;
  • дублікат дозволу на придбання з відміткою магазину про продаж зброї або з відміткою про переоформлення її у визначеному законодавством порядку;
  • договір страхування цивільної відповідальності перед третіми особами (вартість полісу на 3 роки – 51 грн);
  • платіжне доручення або квитанція з позначкою банку, поштовим відділенням або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги;
  • заява про видачу дозволу на зберігання та носіння зброї пишеться на ім’я керівника органу поліції за місцем проживання заявника.

   Як зберігати зброю

   Зброя, бойові припаси до неї, основні частини зброї, пристрої та патрони до них, що належать громадянам, мають зберігатися в металевих ящиках, сейфах, спеціально виготовлених для зберігання зброї, за місцем їх постійного проживання або в місцях тимчасового перебування власників (дачних будинках тощо), про що повідомляються органи поліції. При цьому зброя, пристрої мають бути в розрядженому стані. При наявності трьох і більше одиниць такої зброї сейф (шафа) для її зберігання повинен бути обладнаний охоронною сигналізацією.

   Увага! Іншим членам сім’ї власника зброї заборонено користуватися нею.

   Строк дії дозволу

   Дозвіл на зберігання та носіння мисливської вогнепальної зброї видається строком на 3 роки. Після закінчення терміну дії дозволу необхідно її продовжувати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь