A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

На українців чекає низка змін

Дата: 01.09.2020 10:25
Кількість переглядів: 408

Фото без опису   Із 1 вересня 2020 року на українців чекатиме низка змін – зокрема, зросте мінімальна заробітна плата, набуде чинності заборона на приховування банками справжніх кредитних ставок та вперше після запровадження карантину розпочнуться перевірки оформлення трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками.

  Верховна Рада 25 серпня ухвалила проект закону, який дозволяє підвищити мінімальну зарплату. Це означає, що 1 вересня вона зросте у місячному вимірі із 4723 грн до 5000 грн, у погодинному – із 28,31 грн до 29,20 грн за годину.

   Цьогоріч ставка податку на доходи фізичних осіб та військовий збір залишаються на старому рівні – 18 % та 1,5 % відповідно. Тобто працівнику залишиться 80,5 % зарплати і «на руки» він фактично отримає 4025 грн з 5000 грн нової мінімальної зарплати.

   Слід зазначити, що розмір прожиткового мінімуму при цьому залишиться незмінним. Від цього показника залежить мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка). Протягом 2020 року прожитковий мінімум становитиме 2102 грн, це означає, що роботодавці можуть не змінювати посадові оклади з 1 вересня.

   Декретні виплати прив’язані до рівня мінімальної зарплати та відповідно мають зрости після 1 вересня. При цьому, якщо декретний період розпочався до цієї дати – мінімальний розмір декретних в розрахунку на місяць становитиме «попередні» 4723 грн. Якщо декретний період триватиме до кінця року, то донараховувати виплати до нового розміру «мінімалки» не потрібно.

   Із вересня збільшиться рівень єдиного соцвнеску: максимальна сума ЄСВ, яку необхідно буде сплатити самозайнятим особам, становитиме 16500 грн, а мінімальна – 1100 грн. Водночас, до кінця карантину фізичні особи-підприємці мають сплачувати податки з огляду на розмір мінімальної зарплати, який встановлено на 1 січня 2020 року, тобто трохи вище за 4700 тис. грн.

   У законі вказано, що компенсації можливих витрат, які пов’язані зі збільшенням розміру мінімальної зарплати, потрібно здійснювати через зняття граничних обмежень для бази нарахування ЄСВ завдяки економії витрат держбюджету на покриття дефіциту Пенсійного фонду, а також списання зовнішнього державного боргу України. Але це стосується «бюджетників», водночас бізнес має вирішувати проблеми підвищення мінімальної зарплати самостійно.

   Зміна «мінімалки» також є підставою для збільшення мінімального розміру пенсії за віком для непрацюючих пенсіонерів, які досягли віку 65 років та мають страховий стаж 35 років (чоловіки) та 30 років (жінки). Таким чином, мінімальний розмір пенсії для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, зросте з 1889 грн до 2000 грн.

   Для працюючих пенсіонерів перерахунок пенсій з використанням нового показника мінімальної заробітної плати відбудеться після звільнення з роботи або припинення підприємницької діяльності.

Відділ соціального захисту населення

Веселинівської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь