A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Попередження травмування та загибелі людей в осінньо-зимовий період

Дата: 31.10.2018 11:09
Кількість переглядів: 617

   В осінньо-зимовий період загрозу для населення становлять такі фактори як: обмороження, отруєння чадним газом, загибель людей на зимових водоймах, ожеледиця, падіння бурульок.

   Застереження щодо обморожень.

   Щоб вберегтися від загального переохолодження та обмороження шкіри необхідно особливу увагу приділяти одягу. Він повинен бути теплим, зручним та легким. Взуття не повинно бути тісним. Необхідно ретельно висушувати промоклий одяг та взуття, інакше вони втратять свої теплоізолюючі властивості. Особливо схильні до відмороження люди, котрі страждають на варикозне розширення вен, із захворюваннями серцево-судинної системи, а також ті, хто перевтомлений (перевтома знижує опір організму до холоду) або в стані алкогольного сп'яніння.

   Слід пам'ятати, що ризик обмороження вимагає особливої пильності, оскільки воно може відбутися непомітно для вас та при глибокому відмороженні може призвести до гангрени. Важливо частіше перевіряти стан відкритих частин тіла особливо обличчя. Якщо ви знайдете обмороженні ділянки, їх слід повільно відігріти природнім шляхом. Кращий метод відігрівання – притиснення «шкіра до шкіри» (наприклад сховавши руки під пахви).

   У разі обмороження уражені ділянки тіла необхідно закутати будь-яким теплоізоляційним матеріалом: ватою, подушкою, ковдрою та обгорнути клейонкою. Пов'язка повинна покривати тільки частину з вираженим зблідненням шкіри. Категорично забороняється зігрівати відморожену ділянку тіла за допомогою горілки, зігріваючого компресу, гарячого душу або ванни. Неможна натирати відмороженні ділянки тіла жиром, розтирати снігом

   При переохолодженні чи обмороженні, після надання першої медичної допомоги, потерпілому слід негайно звернутися до лікаря-травматолога найближчого медичного закладу.

  Дотримання заходів безпеки під час зимової риболовлі.

   Протягом останніх років ситуація із загибеллю людей на водних об'єктах у зимовий час залишається невтішною. На превеликий жаль, щороку на льоду гине чимало людей, насамперед рибалок, дорослих та дітей.

   Відділ розвитку інфраструктури, ЖКГ, благоустрою та інвестицій Веселинівської селищної ради попереджає:

   - йдучи на зимову риболовлю, кожному потрібно бути вкрай обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки на льоду;

   - у жодному разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги. Це слід робити палицею.

  - при пересуванні по льоду треба бути обережним, уважно стежити за його поверхнею, обходити небезпечні й підозрілі місця (швидка течія води, вмерзлі в кригу кущі, трава та ін.);

   - не рекомендується на невеликому майданчику пробивати багато лунок, стрибати і бігати по льоду, скупчуватись у групи. Рекомендується пробивати ополонки одну від одної на відстані не ближче 5-6 м.

   - дітям потрібно запам'ятати: самостійно без нагляду дорослих виходити на лід – вкрай небезпечно для життя.

   Ожеледиця: рекомендації щодо заходів безпеки перед виходом із будинку:

   - Прикріпіть на підбор вашого взуття перед виходом шматочки поролону (за розмірами підбора) або лейкопластиру; наклейте лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву і підбір (хрест-навхрест або східцем) і перед виходом натріть піском (на один-два дні вистачає); натріть наждачним папером підошву перед виходом, а краще-прикріпіть його на підошву (але від води піщинки наждачного паперу рано або пізніше обсипаються).

   - Пам'ятайте, що кращим для льоду є підошви з мікропористої чи іншої м'якої основи та без високих каблуків.

   - Людям похилого віку краще у «слизькі дні» взагалі не виходити з дому.

   Як можна зменшити ризик травм у період ожеледиці:

   - Ходіть, не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах, ступаючи на всю підошву. Руки повинні бути не зайняті вантажем.

   - Не тримайте руки в кишенях - це збільшує можливість не тільки падіння, але і важчих травм, особливо переломів.

   - Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони покриті льодом.

   - Не ходіть краєм проїжджої частини дороги. Це небезпечно завжди, а на  слизьких дорогах особливо. Можна впасти і вилетіти на проїжджу частину дороги.

   - Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю.

  - Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп'яніння травми найчастіше важкі, всупереч поширеній думці, що п'яний падає завжди вдало.

  - Якщо ви впали і через деякий час відчули біль у голові, нудоту, біль у суглобах, утворилися пухлини, - терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.

   «ОБЕРЕЖНО! БУРУЛЬКИ!»

   Після морозяних вихідних – теплі будні. Відтак, сніг, що накопичився на дахах будівель, буде танути, утворюючи бурульки.

   Щоб не стати жертвою крижаних бурульок, які можуть впасти на пішохода, необхідно не заходити за межі встановлених огорож, а в місцях їх відсутності самому звертати увагу на наявність небезпечних утворень з криги і снігу на дахах будинків. І тоді все буде гаразд.

   Виконання населенням вищезазначених правил та заходів безпеки дасть можливість зберегти Ваше життя та здоров'я.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь