A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

По той бік життя

Дата: 02.05.2018 13:13
Кількість переглядів: 532

Година історії

27.04.18.

 

   Бібліотекар читальної зали Веселинівської ЦБ Л.М. Гордович розповіла про те що щорічно, 11 квітня світ відзначає Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Саме в цей день в 1945 році в’язні Бухенвальда підняли повстання проти нацистів та вибороли свою свободу й отримали шанс на життя. 11 квітня — день входження американців на територію Бухенвальду — і був прийнятий як дата, коли відзначається «Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів». Після переходу табору під юрисдикцію СРСР табір було долучено до системи концентраційних таборів НКВС, а 1948 повністю інтегровано в систему ГУЛАГ.  Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За роки Другої Світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік, було знищено понад 11 млн чоловік,  з них 5 мільйонів – громадяни Радянського Союзу.

   Директор Веселинівського історичного музею Ю.П.Бурим розповів про гетто створені під час війни на території нашого району, назвав   імена наших земляків, які побували в таборах смерті.

  Слухачка Університету Третього віку Г.І.Короленко прочитала вірш Ю.Батурина «Близнецы» про досліди над дітьми в фашистських  концтаборах. Присутні переглянули відеофільми про цю сумну дату та відеоролик пісні «Бухенвальдський набат».

Фото без опису   Фото без опису   Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь