A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

ІІ Всеукраїнський Форум об’єднаних громад «Ініціативи, що змінюють життя»

Дата: 05.12.2017 09:45
Кількість переглядів: 945

    4 грудня 2017 року в Києві розпочав свою роботу ІІ Всеукраїнський Форум об’єднаних громад «Ініціативи, що змінюють життя» за участі всіх голів громад, які об’єднались за три роки, представників бізнесу, інвестиційних організацій, Уряду України, центральних органів виконавчої влади, асоціацій органів місцевого самоврядування, проектів міжнародної технічної допомоги, експертів.

    Директор Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування, створено за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», Валентин Бойко разом із делегацією голів ОТГ регіону взяли участь у форумі, гідно презентувавши Миколаївщину.

      Під час виступу прем’єр-міністр України Володимир Гройсман запропонував підписання великого Меморандуму, що стане планом подальших дій в рамках започаткованої 2014 року реформи децентралізації влади в Україні. Глава Уряду підкреслив, що перший етап реформи відбувся, і сьогодні на місцях є належні повноваження, потужний фінансовий ресурс. «Тепер ми маємо підписати Меморандум с усіма учасниками (реформи децентралізації), представниками місцевого самоврядування. Сформувати чіткій план дій, який буде не просто лозунгами, а зобов’язаннями», - сказав Володимир Гройсман, а також висловивши  слова подяки Президенту України, народним депутатам, міжнародним партнерам  за лідерство у реформі і підкреслив, що зміни вже дозволили побудувати іншу модель управління державою, яка базується на втіленні  ініціатив людей.  А далі - формування нормативної бази з адміністративно-територіального устрою, створення системи повноцінного самоврядування на базі об'єднаних громад.

    «Наша кінцева модель - повсюдне  місцеве самоврядування із самодостатніми і сильними  громадами, - сказав Володимир Гройсман. - Маємо будувати стійку стратегію розвитку держави на основі сильного місцевого самоврядування, центром якого є громадянин і його потреби. На часі - повна включеність в порядок денний реформ в державі, в економічне життя країни та економічне зростання».

    Варто зауважити, що наразі в Україні сформовано 665 об’єднаних територіальних громад. Проект державного бюджету на 2018 рік передбачає виділення майже 2 млрд грн на формування інфраструктури громад. Також доходну частину місцевих бюджетів з 2018 року поповнить частина рентних платежів за користування надрами – окрім вже існуючих джерел наповнення регіональних кошторисів.  Зараз у Верховній Раді обговорюються одразу кілька законодавчих ініціатив подальшого розширення прав та можливостей ОТГ, в тому числі щодо розпорядження земельними ресурсами та переведення частини орендних платежів за паї та земельні ділянки до місцевих бюджетів.

Президент Петро Порошенко переконаний, що саме влада на місцях, об’єднані територіальні громади повинні мати право розпоряджатися державними земельними ділянками. «Ми говоримо про деконцентрацію сфери земельних відносин. Деконцентрація – це є синонім децентралізації, її складова частина. Завершується робота над законопроектом, згідно якого об’єднані територіальні громади, наголошую – саме і тільки об’єднані – ще один потужний стимул, мають негайно отримати право розпорядження державною землею», - заявив Глава держави Петро Порошенко. За його словами, неправильним є зосередження в одному державному органі, такому як Державна служба з питань геодезії, картографії і кадастру функцій і розпорядження землею, і контролю за її використанням. «В таких випадках завжди генерується конфлікт інтересів», - сказав Петро Порошенко зауваживши, що свідченням цьому є серйозні зауваження до роботи зазначеної Служби, висловленні на останньому засіданні Ради регіонального розвитку.

    «Було б дуже добре, якби ми до виконавчих комітетів місцевих рад передали повноваження щодо державної реєстрації. Це 100% прибере земельне рейдерство, диспути, «тітушок» на селах і конфлікт щодо того, кому належить врожай. Об’єднані громади мають погоджувати документацію із землеустрою, а контроль за використанням цього, безумовно, може залишатися і в центральній раді», - сказав Президент.

    На його переконання, потребує врегулювання і питання так званої «сірої» оренди землі. Глава держави повідомив, що за даними, які були озвучені на останньому засіданні Національної ради реформ, нині 12 мільйонів гектарів землі, а це близько 30% всіх земельних ресурсів, в той чи інший спосіб можна віднести до непрозорої «сірої» оренди. «Це не просто «сіра» оренда, це означає, що повз бюджет – державний і місцевий, в першу чергу місцевий, проходить чимало коштів, які в першу чергу мають йти на розвиток громад», - підкреслив Президент. Він нагадав про започаткований митний експеримент, який показав значні позитивні результати у питанні реконструкції та ремонту доріг по всій Україні.

    «Громада повинна мати можливість контролювати податок на землю. Отже, ми маємо створити умови, коли власнику землі буде вигідніше офіційно передавати землю в оренду або самостійно на ній працювати і сплачувати необтяжливі податки, ніж йти в «сіру» зону. Це має бути просто неможливо. І в цьому, ще раз наголошую, мають бути зацікавлені місцеві громади», - наголосив Петро Порошенко.

    Однією із мотивацій такої зацікавленості місцевої громади у виведенні з тіні плати за оренду землі має стати податок з доходів фізичних осіб від оренди земельних ділянок та паїв, переконаний Президент. «Зробити частиною дохідної бази місцевих бюджетів. Це ваші гроші і ви самі визначаєте як ними розпоряджатися. Для цього, на мою думку, треба, щоб він сплачувався не за місцем реєстрації податкового агента чи податкової адреси орендаря, як це відбувається зараз, а винятково за місцем розташування земельної ділянки», - заявив він.

   За словами Глави держави, відповідний законопроект було погоджено на Нацраді реформ і він сподівається, що документ буде підтримано у Верховній Раді. Разом з тим, він підкреслив, що ефективне використання і розпорядження земельними ресурсами залежить від повноцінної системи обліку та реєстрації землі.

    Сьогодні держава надає громадам максимальну допомогу, повноваження та ресурси, а також дієві інструменти для розвитку. У 2018 році вона сягне майже 18,5 млрд грн. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

    «За три роки державна підтримка на розвиток територіальних громад та розбудову їх інфраструктури зросла у 30 разів, в 2014 році вона становила всього півмільярда. А у 2018 сягне 18,5 млрд грн. Це 6 млрд – ДФРР, 1,9 млрд – субвенція на ОТГ, 5 млрд – сільська медицина, 5 млрд – субвенція на соціально економічний розвиток, 250 млн – програма «Питна вода», 370 млн – на розбудову і будівництво футбольних полів», - наголосив Геннадій Зубко.

    Віце-прем’єр наголосив, що від громад сьогодні очікують нових проектів, які в першу чергу повинні бути спрямовані на зміну якості послуг. «Від вас ми очікуємо якісних проектів, які відповідатимуть вашим стратегіям розвитку і спрямовуватимуться на покращення освітніх послуг, дошкільних, медичних, адміністративних тощо», - розповів урядовець.

    Урядовець окреслив завдання для громад, які повинні бути вирішені у 2018 році. «Створення 200 опорних шкіл і 240 ЦНАПів, вирішення проблем з дошкільною освітою і створення нових місць у дитячих садочках (наразі черга у ДНЗ по країні – 60 тисяч), розбудова первинної ланки медицини у сільській місцевості і створення протягом 2 років - до 1,5 амбулаторій. Це та маршрутна карта, яка окреслена нами на наступний рік і я маю надію, що Мінрегіон спільно з громадами її успішно виконає!», - наголосив Геннадій Зубко.

     Україна наблизилася до екватору реформи децентралізації. Про це свідчать не тільки збудовані дитячі садочки, опорні школи чи кілометри нових доріг, а насамперед нова якість послуг у громадах і житті громадян.

    «Сьогодні можемо говорити про 665 громад, де перші вибори вже пройшли або відбудуться у грудні 2017-го року. Враховуючи громади, які чекають на рішення ЦВК, на початок наступного року буде сформовано 688 ОТГ. І це – наближає Україну до екватору реформи. Адже кількість створених громад конвертується у нову якість життя людей – зручний адміністративний сервіс в ЦНАП, у якісну освіту для дітей та зростання їхньої конкурентоздатності після навчання», — наголосив Геннадій Зубко.

   За його словами, від початку децентралізації збільшуються фінансові можливості громад. «Бюджетна децентралізація збільшила місцеві бюджети з 98,2 млрд у 2015-му до 170,7 млрд у 2017-му. Бюджети ОТГ – із 4.1 млрд до 7,5 млрд. гривень відповідно», — підкреслив Зубко. Він відзначив, що важливою складовою підсилення громад є наявність необхідної законодавчої бази. «Очікують на прийняття у парламенті ЗУ (2489) «Про службу в органах місцевого самоврядування», ЗУ (4773) – зміни до Бюджетного кодексу щодо добровільного приєднання територіальних громад, ЗУ (6466) щодо добровільного приєднання тергромад до міст обласного значення, ЗУ (7118) щодо управління земельними ресурсами в межах території ОТГ, ЗУ (6403) зміни до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності».

   «Саме від парламенту залежать кроки, які дадуть можливість громадам успішно розвиватись і змінюватись. Наразі у незалежній і європейській Україні з’явилося 665 нових лідерів, які працюють заради успіху своїх громад. Це і є головна перемога реформи децентралізації», — наголосив урядовець.

   Залучати інвестиції, ефективно розвивати громаду майже неможливо, якщо стратегія та плани розвитку не спираються на містобудівну документацію, на просторове планування. Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода, під час виступу на ІІ Всеукраїнському форумі об’єднаних громад. «Маємо розуміти, що без містобудівної документації розвивати території неможливо. Наведу приклад. Будується міжнародна траса, що поєднує Україну з Європою. І раптом виявляється, що ділянка дороги на українській території впирається у житловий масив. Як таке могло статися, що житлова забудова з'явилася саме там? За чиї гроші мають переробляти проект? Таке відбувається там, де немає містобудівної документації, або вона не співпадає зі стратегічним баченням розвитку території», - зазначив В’ячеслав Негода.

   За його словами, в усіх громадах, особливо об’єднаних, до складу яких входить декілька населених пунктів, має бути розуміння важливості просторового планування.

   В’ячеслав Негода також нагадав, що законодавчо це питання не до кінця врегульоване, бо юрисдикція об’єднаних громад у деяких питаннях, у тому числі - земельних, усе ще не поширюється на території за межами населених пунктів, зміни до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» також остаточно не внесені. «Але ці зміни, впевнений, будуть прийняті, і вже зараз потрібно починати роботу у напрямку просторового планування. Ті, хто цю роботу почали, вже побачили, скільки можливостей, а може й небезпек на їхній території було приховано», - сказав перший заступник Міністра.

   Сьогодні реформа децентралізації – це реформа, приречена на успіх. За підтримки Президента України Петра Порошенка, Верховної Ради України на чолі з  Андрієм Парубієм та Кабінетом Міністрів під керівництвом Володимира Гройсмана ми назавжди внесемо позитивні зміни в адміністративно-територіальний устрій країни, створивши активні та спроможні громади, що стане запорукою добробуту та процвітання кожної української сім'ї. 

      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь