A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Ідентифікація тварин – невід'ємна частина оздоровлення поголів'я тварин від лейкозу в приватному секторі

Дата: 24.05.2017 08:49
Кількість переглядів: 1266

    Нормативно-правові документи Європейського Співтовариства з питань ідентифікації і реєстрації тварин. Постанова (ЄС) Європейського парламенту  і  Ради від  17  липня 2000  року №  1760/2000. Постанова Комісії ЄС від 6 червня 2008 року №504/2008. Рішення Комісії ЄС від 23 листопада 2000 року №2000/678. Директива Ради  (ЄС) від  17  грудня  2004року №  21/2004.

   -  одержання оперативної  і надійної  інформації про поголів'я великої рогатої худоби щодо статі, віку, породи та його місцезнаходження  для поліпшення  управління  і  прогнозування  ринків  продукції  скотарства;

    - контролю за санітарним станом, якістю і походженням продукції скотарства;

   - оптимізації запровадження планів ветеринарної медицини щодо попередження (профілактики), ветеринарного  контролю, лікування та ліквідації інфекційних, інвазійних і незаразних хвороб;

   - контролю за переміщеннями тварин усередині країни або з одного села в інше;

   -  забезпечення візуальної  ідентифікації кожної тварини в стаді;

   - підтвердження права власності на тварин та попередження крадіжок тварин.

  Відповідно до наказу Мінагрополітики, кожна тварина, яка народилася, повинна бути  ідентифікована  двома бирками не пізніше семи днів від моменту народження. Крім цього переміщення великої рогатої худоби, реалізація молока та  забій тварин на м'ясо здійснюються за умови, що  тварина  ідентифікована двома  вушними бирками та за наявності паспорта великої  рогатої  худоби  і  ветеринарної

картки до паспорта.

   Положення про  ідентифікацію  і  реєстрацію великої рогатої худоби та свиней є обов'язковим для всіх суб'єктів, у власності яких є велика рогата худоба та свині. Відповідно до статті 37 Закону України "Про ветеринарну медицину" одним з обов'язків  осіб, які  утримують тварин чи беруть участь у  їх обігу є виконання вимог щодо  ідентифікації тварин. Статтею  15 цього ж  Закону визначено, що переміщення не ідентифікованих тварин або тварин без відповідних  ідентифікаційних,  ветеринарних  та  інших супровідних документів ЗАБОРОНЕНО. Недотримання вимог системи ідентифікації і  реєстрації  тягне  за собою  адміністративну  відповідальність.

   Контроль за дотриманням вимог системи ідентифікації і реєстрації тварин здійснює Державна ветеринарна та фітоса-нітарна служба України та його територіальні органи  тобто районна  ветеринарна лікарня та дільниці ветеринарної медицини. Тому згідно  з розпорядженням Головного  державного  інспектора  ветеринарної медицини України від 16 жовтня 2008 р. №223 ветеринарні документи на велику рогату худобу та свині,  які не  ідентифіковані  двома вушними  бирками встановленого зразка та не має паспорта ВРХ і ветеринарної картки до паспорта, НЕ ВИДАЮТЬСЯ. Крім цього ЗАБОРОНЕНО прийом на забій не ідентифікованої  худоби, приймання молока та реалізація на ринках м'ясо-молочної продукції, отриманої від не ідентифікованих тварин, також ЗАБОРОНЕНО переміщення  великої  рогатої  худоби  без вушних бирок, паспорта ВРХ, ветеринарної картки та ветеринарних документів.

   Усі ідентифіковані тварини вносяться до одного державного реєстру  "ВЕТЕРИНАРНИЙ МОДУЛЬ",  в який  заноситься  інформація про  господаря ФІО,  вік тварини, та дата дослідження на лейкоз, бруцельоз,  туберкульоз дослідження на глистні інвазії та щеплення проти сибірської язви. Тому  для  зручності  власників та  господарів тварин здійснення протиепізоотичних заходів, у тому числі  профілактичних, діагностичних, з ліквідації хвороб тварин та їх лікування, проведення клінічного огляду при весняних профілактичних заходах та вигоні тварин після зимівлі на пасовища, захисту рослин тому, що хвора тварина виділяє збудника хвороби  в навколишнє  середовище,  з навозом, сечею та молоком.

   В 2016 році в районі було досліджено на лейкоз 4374 голови ВРХ, із них було виявлено специфічні антитіла до вірусу лейкозу ВРХ  у  130  голів.   Станом  на 01.05.2017 року  із 130 голів ВРХ здано на забій  70 голів. В 2017 році станом на 01.05.2017р.  досліджено на лейкоз 1662 голови ВРХ, із них виявлено специфічні антитіла до вірусу лейкозу ВРХ у 28 голів ВРХ. Також ветеринарною службою району проводиться ідентифікація ВРХ, але не всі власники  ВРХ надають тварин для ідентифікації, мають місце такі факти, коли в домогосподарстві утримується дві, три або більше голів ВРХ, а для профілактичних щеплень та досліджень надають лише одну голову ВРХ, є також господарі,  які  зовсім  ігнорують  профілактичні щеплення та дослідження ВРХ. Ігнорування громадянами  ідентифікації ВРХ  в  приватному  секторі  ускладнює оздоровлення поголів'я ВРХ в районі від лейкозу, тому що єдиний шлях оздоровлення стад ВРХ від лейкозу, це можливість  контролювати проведення досліджень та профілактичних щеплень тварин, переміщення тварин та вибраковка хворих тварин шляхом забою.

   Управління Держпродспоживслужби у Веселинівському районі звертається до всіх  громадян,  у  яких  тварини прореагували на лейкоз, здати їх на забій,  бо ця хвороба не лікується та небезпечна для людини.

   Громадяни, у яких не ідентифікована ВРХ будуть притягуватись до  адмінстягнень.

  Управління Держпродспоживслужбиу Веселинівському  районі.

За інформацією газети Зоря №20 від18.05.2017


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь