A A A K K K
для людей із порушенням зору
Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Захистимо бджіл від пестицидів

Дата: 24.05.2017 08:44
Кількість переглядів: 858

    Отруєння бджіл спостерігається у весняно-літній період при масових обробках  с/г посівів. Пестициди потрапляють в бджолині сім'ї з нектаром і пилком, в результаті чого забруднюються  кормові  запаси  і товарна  продукція. У  більшості випадків токсикація бджіл відбувається через несвоєчасну інформацію бджолярів про час, місце хімічних обробок, порушення правил застосування пестицидів, використання небезпечних для бджіл препаратів.

     Відповідно до ст.30 та 37 ЗУ "Про бджільництво" фізичні та юридичні особи  зобов'язані завчасно, але не менше чим за три доби до початку проведення хімічної обробки сповіщати населення,  власників  суміжних с/г  угідь про місця, строки  і методи  застосування пестицидів. При  проведені робіт  у радіусі  200 м  від меж  ділянок, що  обробляються встановлюють попереджувальні написи. Всі роботи проводять  в  ранкові  та  вечірні  години. Допускається  вдень  у похмуру, прохолодну погоду,  коли бджоли не вилітають  з вулика.

     Відповідно до ст.38 ЗУ "Про бджільництво" порушення його  тягне  за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну  відповідальність  згідно  з законом.  Зокрема відповідальність несуть особи винні у:

   1)  Неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення  загрози бджолам при  застосуванні захисту рослин

    2)   Порушенні  технології  вирощування  рослин  сільськогосподарського та іншого призначення що призвело до погіршення умов в ареалах розселення бджіл.

  Провина за отруєння бджіл не може лежати тільки на замовникові  хімобробок,  значну  відповідальність також  несуть і власники пасік.

Так, відповідно до ЗУ "Про бджільництво" пасіки підлягають  обов'язковій реєстрації  за місцем  проживання у  сільських радах. На кожну пасіку видається ветеринарно-санітарний паспорт. Після  отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен вивезти пасіку в безпечне місце, ізолювати виліт бджіл з вулика, або прибрати бджолині сім'ї в зимівник. При обробці пестицидами 2 кл небезпечності  (фастак, карате  зеон, нурел Д, Бі-58)  обмеження льоту бджіл становить біля 3-4 діб, а 3 кл. (моспілан, матч, більшість фунгіцидів, гербіцидів, біопрепаратів) - 1-2 доби.

   Для запобігання занесенню у вулик квіткового пилку, зібраного з оброблених пестицидами рослин, рекомендується використовувати пилко-уловлювачі,  чим попереджається отруєння бджіл. Але кращим і надійним способом гаранту збереження бджіл це є вивезення їх на відстань не менше  5-7 км.

     Якщо відбулося  отруєння  бджіл – законодавчу силу при визначенні причин  загибелі має лабораторна  діагностика, яка проводиться з відібраних від бджолиних сімей проб та встановлює в них залишки отрутохімікатів.

 

  Головне управління Держпродспоживслужби в  Миколаївській  області.

Сектор управління агропромислового розвитку РДА.

 

За інформацією газети Зоря №16 від 20.04.2017


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь