Веселинівська громада
Миколаївська область, Вознесенський район

Меланома: чому важливо бути уважними до родимок?

Дата: 22.05.2024 09:04
Кількість переглядів: 56

У травні у світі відзначають місяць обізнаності про рак шкіри. Це – найпоширеніша група онкологічних захворювань, що вражають різні  ЇЇ шари. За даними ВООЗ, у 2022 році було виявлено понад 1,5 мільйона нових випадків раку шкіри.

Мабуть, найнебезпечнішим з них є меланома – злоякісне новоутворення, яке розвивається з пігментних клітин (меланоцитів) та найчастіше вражає шкіру. У 2022 році у світі було діагностовано 330 000 нових випадків меланоми й майже 60 000 людей померли від цієї хвороби.

Перша асоціація, яка виникає зі словом «меланома» – родимки, проте цей тип раку може розвиватися не лише там, де є родимки, але й у місцях, де їх немає: на слизових оболонках, під нігтями, на райдужці ока, а далі – через лімфу і кров – вражати майже всі органи. Вона зустрічається рідше, ніж деякі інші види раку шкіри, але є більш схильною до росту і поширення. 

        Хоча є багато чинників, які можуть підвищувати ризик розвитку меланоми, не завжди зрозуміло, як саме вони її спричиняють. 

Серед найпоширеніших факторів ризику:

  • Тривале перебування на сонці (УФ-випромінення).
  • Наявність родимок на тілі.
  • Світліша шкіра, волосся та колір очей.
  • Випадки меланоми в родині або у самої людини в минулому.
  • Послаблена внаслідок медичних станів імунна система.

Наявність факторів ризику не означає, що ви захворієте на меланому. Багато людей, що мають такі чинники, ніколи не захворіють. А деякі люди, які захворіли, можуть зовсім не мати факторів ризику.

Ультрафіолетові (УФ) промені називають основною причиною виникнення меланоми. Більшість УФ-променів надходить від сонячного світла, але деякі можуть надходити від штучних джерел, таких як солярії. УФ-промені можуть пошкоджувати ДНК у клітинах шкіри. Іноді це впливає на певні гени, які контролюють ріст і поділ клітин. Якщо ці гени перестають працювати належним чином, уражені клітини можуть перетворитися на ракові.

За даними Національного канцер-реєстру, в Україні у 2022-2023 роках був зареєстрований 5051 випадок меланоми. А станом на 2023 рік на обліку перебували 31 217 людей із цим захворюванням. 

Важливо пам’ятати, що вчасно виявлене захворювання має дуже позитивний прогноз лікування. Тому важливо регулярно оглядати шкіру свою і своїх близьких – це допоможе вчасно виявити підозрілі зміни й звернутися до лікаря.   Найтривожнішою ознакою меланоми є поява нових плям або родимок на шкірі або плям чи родимок, які змінюють розмір, форму або колір.  Якщо у вас є одна з цих тривожних ознак, зверніться до лікаря, щоб він оглянув вашу шкіру.

Для самодіагностики меланоми в усьому світі застосовують «правило ABCDE».  повідомте лікаря про плями або родимки, які мають будь-яку з наведених нижче ознак:

  • А (ASYMMETRY, АСИМЕТРІЯ): Якщо візуально розділити родимку/пляму навпіл, одна половина не збігається з іншою.
  • B (BORDER, МЕЖА): Краї родимки/плями нерівні, зазубрені або розмиті.
  • C (COLOR, КОЛІР): Неоднорідний колір по всій родимці/плямі, який може включати відтінки коричневого або чорного, а іноді з вкрапленнями рожевого, червоного, білого або блакитного.
  • D (DIAMETER, ДІАМЕТР): Родимки/плями більш як 6 мм у діаметрі (хоча іноді меланоми можуть бути меншими).
  • Е (EVOLVING, РОЗВИТОК): Родимка/пляма змінює розмір, форму або колір.

Трапляється, що меланома не підпадає під ці ознаки. Іншими тривожними «дзвіночками» можуть бути:

  • Ранки, які не загоюються.
  • Розповзання пігменту від меж плями/родимки на шкіру навколо.
  • Почервоніння або нова припухлість за межами плями/родимки.
  • Зміна чутливості плями/родимки: свербіж, біль.
  • Зміни на поверхні плями/родимки – лущення, виділення рідини, крові, поява шишки чи горбка.

Не нехтуйте профілактичними оглядами у свого сімейного лікаря та зверніться до нього у разі, якщо помітили якісь підозрілі зміни шкіри. 

 Джерело:

https://www.cancer.org/cancer/types/melanoma-skin-cancer.html

https://www.iarc.who.int/cancer-type/skin-cancer/

https://www.nhs.uk/conditions/melanoma-skin-cancer/ 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь