A A A K K K
для людей з обмеженими можливостями
Веселинівська громада
Миколаївська область, Веселинівський район

Нарада з відповідальними за організацію харчування в закладах освіти Веселинівської селищної ради

Дата: 17.02.2020 16:42
Кількість переглядів: 260

   Чотирнадцятого лютого 2020 року  відділом освіти, сім'ї, молоді та спорту Веселинівської  селищної ради проведено нараду  щодо особливостей впровадження системи безпечності харчових продуктів (НАССР) у закладах освіти громади.

   У заході взяли участь заступник начальника Вознесенського міжрайонного управління держпродспоживслужби (ДПСС) у Веселинівському районі Сергій Назаров, головні спеціалісти Вознесенського міжрайонного управління ДПСС у Веселинівському  районі  Таїсія Ковбасинська, Альона Слабенко, начальник  відділу  освіти,  сім'ї,  молоді  та спорту (ВОСМС) Інна Павлюк,  головний  спеціаліст ВОСМС Лариса Студзінська, бухгалтер централізованої бухгалтерії відділу освіти  Марина Марущак, керівники закладів дошкільної та загальної середньої освіти, медичні  сестри, працівники їдалень, комірники.

    Таїсія Ковбасинська ознайомила  присутніх  із заходами,  спрямованими на виконання  розпорядження Миколаївської ОДА № 547-р від 28.11.2019 року «Про затвердження  плану  заходів  щодо забезпечення якісного та раціонального харчування  в закладах дошкільної  та загальної  середньої  освіти  Миколаївської  області».

    Альона Слабенко розкрила основні положення, принципи та програми передумов впровадження НАССР у харчоблоках навчальних закладів, а також наголосила на тому, що система НАССР є науково обґрунтованою і що впровадження цієї системи на підприємствах, що здійснюють послуги з громадського харчування, закріплено на законодавчому рівні.

   НАССР (Hazard Analysis Critical Control Points) – система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках. Це міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними з безпечністю харчових продуктів, система управління, в якій безпечність харчових продуктів досягається шляхом аналізу та контролю небезпечних факторів біологічного, фізичного та хімічного походження, починаючи від сировини й до обігу та споживання готової продукції.

   ХАССП в освітніх установах – це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом. На відміну від дорослих, у них немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому адміністрація цих установ зобов’язана на законодавчому рівні розробити, впровадити й постійно підтримувати принципи системи HACCP.

   Сергій Назаров висвітлив питання  адміністративної  відповідальності  за невиконання Закону України  «Про основні  принципи та вимоги до безпечності та якості  харчових  продуктів».

   Інна Павлюк повідомила про проведення відділом освіти тендерів на закіпівлю  продуктів  харчування та підписання договорів, наголосила про відповідальності комірників за замовлення продовольчої сировини, за якість продуктів при їх зберіганні на складі, а також за розрахунок необхідного обсягу продуктів для забезпечення повноцінного харчування дітей у навчальних закладах.

   Марина Марущак акцентувала увагу присутніх на своєчасності замовлення продуктів харчування, правильності обліку та використання продуктів, контролі за супровідною документацією.

   Лариса  Студзінська нагадала про важливість дотримання норм харчування та охоплення гарячим харчуванням школярів у закладах загальної  середньої  освіти громади.

  

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь